Hummerbisque

POPULÄRT
Hummerbisque
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Hummerbisque

16 ingredienser

2 h

Hummerbisque är en smakrik och lyxig soppa med hummer, morot och selleri som är smaksatt med färska kryddor och sherry. Den här lyxiga rätten kommer göra succé!

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 2 humrar, kokta
  • 2 msk rapsolja
  • 1 morot, grovhackad
  • 2 selleristjälkar, grovhackade
  • 1 gul lök, grovhackad
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 kvistar färsk timjan, färska
  • 2 kvistar dragon, färska
  • 4 dl torr sherry
  • 4 dl vatten
  • 8 dl fiskfond (eller musselfond)
  • 2 dl jasminris
  • 4 dl vispgrädde
  • salt
  • cayennepeppar

Gör så här

  1. Ta ur hummerköttet ur stjärtar och klor, grovhacka köttet och ställ åt sidan.
  2. Krossa hummerskalen i mindre bitar, allt ska med.
  3. Hetta upp oljan i en gryta.
  4. Fräs morot, selleri, lök, vitlök och tomatpuré på medelvärme tills löken blivit genomskinlig utan att ta färg.
  5. Tillsätt hummerskalen, timjan och dragon.
  6. Häll på sherryn och ge den ett uppkok så att alkoholen ångar bort. Tillsätt sedan vatten och fond.
  7. Låt det hela sjuda under lock i en timme.
  8. Sila soppan, gör rent grytan och häll tillbaka soppan i grytan på nytt.
  9. Tillsätt riset och sjud soppan tills riset blivit helt mjukt, ca 30 minuter.
  10. Mixa soppan i kannmixer eller med mixerstav tills den är helt slät.
  11. Sila soppan igen och tillsätt grädden, koka upp och smaksätt med salt och cayennepeppar.
  12. Mixa soppan innan servering.