• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Hummerbisque

13 röster
2 h
4-6
Hummerbisque
Foto: Tv4
2 h
4-6

Du behöver

  • 2 humrar, kokta
  • 2 msk rapsolja
  • 1 morot, grovhackad
  • 2 selleristjälkar, grovhackade
  • 1 gul lök, grovhackad
  • 2 klyfta vitlök, krossade
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 kvist färsk timjan, färska
  • 2 kvist dragon, färska
  • 4 dl torr sherry
  • 4 dl vatten
  • 8 dl fiskfond (eller musselfond)
  • 2 dl jasminris
  • 4 dl vispgrädde
  • salt
  • cayennepeppar

Gör så här

  1. Ta ur hummerköttet ur stjärtar och klor, grovhacka köttet och ställ åt sidan.
  2. Krossa hummerskalen i mindre bitar, allt ska med.
  3. Hetta upp oljan i en gryta.
  4. Fräs morot, selleri, lök, vitlök och tomatpuré på medelvärme tills löken blivit genomskinlig utan att ta färg.
  5. Tillsätt hummerskalen, timjan och dragon.
  6. Häll på sherryn och ge den ett uppkok så att alkoholen ångar bort. Tillsätt sedan vatten och fond.
  7. Låt det hela sjuda under lock i en timme.
  8. Sila soppan, gör rent grytan och häll tillbaka soppan i grytan på nytt.
  9. Tillsätt riset och sjud soppan tills riset blivit helt mjukt, ca 30 minuter.
  10. Mixa soppan i kannmixer eller med mixerstav tills den är helt slät.
  11. Sila soppan igen och tillsätt grädden, koka upp och smaksätt med salt och cayennepeppar.
  12. Mixa soppan innan servering.
27 mars 2020