Hummer termidor

Nils mmolinder

Hummer termidor

13 ingredienser

ca 45 m

Lyxig nyårsrätt med en gräddig hummerstuvning och champinjoner som ostgratineras i skalet. Konjak, vitt vin och parmesan sätter extra smak.

Ingredienser

portioner
  • 2 humrar
  • 10 cm purjolök
  • 0,5 gul lök
  • 1 morot
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk smör, till stekning
  • 200 g räkskal (eller räkor)
  • 4 cl cognac
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 200 g champinjoner
  • 3 dl vispgrädde
  • 100 g parmesanost, riven

Gör så här

  1. Dela och rensa humrarna i halvor. Spar skalen.
  2. Tärna köttet i mindre bitar. Dela champinjonerna i kvartar eller skivor.
  3. Fräs grönsakerna i mindre bitar tillsammans med tomatpuré i lite smör.
  4. Tillsätt skalen från klor och räkor. Koka bort all vätska. Mortla gärna sönder skalen till små bitar i kastrullen. Tillsätt konjak och vitt vin samt vatten. Låt koka i 5 minuter.
  5. Tillsätt 2 dl av vispgrädden, låt koka ihop i ca 10 minuter. Sila av.
  6. Fräs champinjonerna i en kastrull och häll på såsen. Vänd ner hummerköttet och låt svalna.
  7. Vispa 1 dl grädde och vänd ned i den svalnade stuvningen. Placera stuvning i de rengjorda skalhalvorna och vräk över färskriven parmesan.
  8. Sätt ugnen på grilläge i 275 grader. Servera när osten fått fin färg.