Havets wallenbergare med potatispuré

Havets wallenbergare med potatispuré
Foto: Åsa Schelin
Fredrik Scherlin profilbild
Fredrik Scherlin profilbild

Havets wallenbergare med potatispuré

2

15 ingredienser

45 min

En magisk walllenbergare som görs på både torsk och lax. Enkelt att göra, gott att äta och en perekt middag att bjuda på till helgen. Servera med någon av Fredrik Schelins vintips!

Om maträtten är fyllig i form av fet sås, smörstekt, panerat matcha detta med ett dito fylligt vitt vin, gärna lite smörigt, ekfatslagrat. Om det handlar om ett rött vin, matcha fylligheten även här, med ett fylligt vin. Fet mat gör vinet mildare!

Simonsig Chardonnay, 2020
Nr 2032. Pris 94 kr

Irony Chardonnay, 2018
Nr 72401. Pris 139 kr

Chateau Ste Michelle Chardonnay, 2018
Nr 6447. Pris 119 kr

Ingredienser

portioner
  • 200 g torsk, skuren i kuber
  • 200 g lax, skuren i kuber
  • 200 g skalade räkor
  • 3 dl grädde
  • 1 ägg
  • 2 dl pankoströbröd

Potatispuré

  • 600 g potatis
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl grädde
  • 50 g smör
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • smör, skirat
  • gröna ärtor, kokta
  • rårörda lingon

Gör så här

  1. Wallenbergare
    Lägg fisken i mixer, salta lätt och häll i grädde lite åt gången tills du får en jämn smet. Tillsätt ägget och mixa luftigt. Lägg i 100 g av räkorna, låt stå en stund. Krydda med salt och peppar.
  2. Forma till 4 eller 8 biffar (lättare att hålla ihop små biffar), vänd biffarna i panko. Stek frasiga på ganska låg temperatur.
  3. Potatispuré
    Koka potatisen, ånga av och pressa i potatispress. Tillsätt övriga ingredienser och vispa till ett luftigt mos. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servering
    Lägg upp puré på tallrikarna och lägg på wallenbergare. Häll över skirat smör och strö över räkor. Servera med ärtor och lingon.