Havets wallenbergare med potatispuré
Havets wallenbergare med potatispuré
15 ingredienser
45 min
En magisk walllenbergare som görs på både torsk och lax. Enkelt att göra, gott att äta och en perekt middag att bjuda på till helgen. Servera med någon av Fredrik Schelins vintips!
Om maträtten är fyllig i form av fet sås, smörstekt, panerat matcha detta med ett dito fylligt vitt vin, gärna lite smörigt, ekfatslagrat. Om det handlar om ett rött vin, matcha fylligheten även här, med ett fylligt vin. Fet mat gör vinet mildare!
Irony Chardonnay, 2018, Nr 72401
Chateau Ste Michelle Chardonnay, 2018, Nr 6447
KWV Chardonnay, 2021, Nr 7055
Ingredienser
- 200 g torsk, skuren i kuber
- 200 g lax, skuren i kuber
- 200 g skalade räkor
- 3 dl grädde
- 1 ägg
- 2 dl pankoströbröd
Potatispuré
- 600 g potatis
- 1,5 dl mjölk
- 1,5 dl grädde
- 50 g smör
- salt
- peppar
Tillbehör
- smör, skirat
- gröna ärtor, kokta
- rårörda lingon
Gör så här
Wallenbergare
- Lägg fisken i mixer, salta lätt och häll i grädde lite åt gången tills du får en jämn smet. Tillsätt ägget och mixa luftigt. Lägg i 100 g av räkorna, låt stå en stund. Krydda med salt och peppar.
- Forma till 4 eller 8 biffar (lättare att hålla ihop små biffar), vänd biffarna i panko. Stek frasiga på ganska låg temperatur.
Potatispuré
- Koka potatisen, ånga av och pressa i potatispress. Tillsätt övriga ingredienser och vispa till ett luftigt mos. Smaka av med salt och peppar.
Servering
- Lägg upp puré på tallrikarna och lägg på wallenbergare. Häll över skirat smör och strö över räkor. Servera med ärtor och lingon.