Hasselbacksrotfrukter med ostkräm

Från Sverige Hasselbacksrotfrukter med ostkräm
Foto: Köket.se

Hasselbacksrotfrukter med ostkräm

16 ingredienser

60 min

Bjud på en lyxig förrätt med säsongens rotfrukter! Hasselbacksrotfrukter toppade med en magisk ostkräm på brynt smör, picklad silerlök och färska örter.

Välj gärna små och fina rotfrukter, annars tar det längre tid i ugnen.

Titta efter märket!
Från Sverige test

Titta efter märket!

Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskt!

Läs mer

Ostrapporten 2025
Från Sverige Ostrapporten 2025

Ostrapporten 2025

Det här är svenskarnas favoritost!

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 4 morötter (Från Sverige)
  • 4 palsternackor (Från Sverige)
  • 4 rödbetor (Från Sverige)
  • smör (Från Sverige)
  • salt
  • färsk dragon (Från Sverige)
  • färsk timjan (Från Sverige)

Ostkräm

  • 2 dl prästost, riven (Från Sverige)
  • 1 dl crème fraîche (Från Sverige)
  • 25 g smör (Från Sverige)
  • salt
  • peppar

Picklad silverlök

  • 1 silverlök (Från Sverige)
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker (Från Sverige)
  • 1,5 dl vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Skiva rotfrukterna tunt, men inte så det går hela vägen igenom. Du kan rulla två kökshanddukar och lägga på varsin sida av rotfrukterna när du skär, så går kniven inte hela vägen igenom. Tänk på att rödbetan färgar av sig.
  3. Lägg rotsakerna på en plåt och lägg på några tunna skivor smör. Salta.
  4. Rosta i ugnen i ca 40-50 minuter eller tills de är mjuka och har fått fin yta.
  5. Skiva silverlöken fint, gärna på mandolin. Koka upp vatten, socker och ättiksprit i en kastrull. Dra av från värmen och lägg ner löken. Still in i kyl fram till servering.
  6. Bryn smöret till ostkrämen. Dra av från värmen och låt svalna något. Blanda ihop alla ingredienser till ostkrämen och lägg i en spritspåse.
  7. Lägg upp rotsakerna på tallrikar, klicka över ostkrämen, lägg på den picklade silverlöken och garnera med färska örter.
TIPS!
3 skäl till att välja svensk ost
Svenskmärkning pizza

3 skäl till att välja svensk ost

Visste du att endast 4 av 10 ostar som vi äter i Sverige är producerade i Sverige?

Läs mer

Svensk mat – vad är det egentligen?
Från Sverige Svensk pasta carbonara

Svensk mat – vad är det egentligen?

Svaret är enkelt: Det handlar om råvarorna och var maten tillverkas!

Läs mer