Vårrullar som i Hanoi

Vårrullar som i Hanoi
Foto: TV4

Vårrullar som i Hanoi

Av: Sara - Östersund

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

Låt gästerna rulla in varje vårrulle i ett salladsblad med några myntablad i varje knyte. Sen är det bara att doppa i såsen och njuta.

Receptet ger 15 små vårrullar.

Vintips
En klassisk gewurztraminer, art.nr. 6702, pris 102 kr, från Alsace bli perfekt med sina mysk- och dova frukttoner.

Sara bjöd även på
Kycklingsatay med nudelsallad
Fräsch fruktsallad med mynta

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner stycken

Vårrullar

  • 120 g vårrulledeg, fryst
  • 1 dl glasnudlar, kokta (ca 15 g okokta)
  • 120 g nötfärs (eller fläskfärs)
  • 1 salladslök, strimlad
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 0,5 schalottenlök, finhackad
  • 0,5 morot, liten, fint strimlad
  • 2 msk soja
  • 0,25 tsk strösocker
  • 1 tsk maizena majsstärkelse, löst i lite kallt vatten + lite extra som "lim"
  • 0,5 msk chiliolja
  • 4 dl neutral olja, ca att fritera i
  • 15 fina salladsblad
  • 1 knippe grönmynta

Nouc cham

  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 0,25 röd chilifrukt, fint strimlad
  • 2 msk risvinäger
  • 2 msk fisksås
  • 2 msk limefrukt, pressad
  • 2 tsk strösocker
  • 5-6 myntablad, färska
  • lite morot och gurka i mycket tunna strimlor

Gör så här

Vårrullar

  1. Låt filodegen tina.
  2. Lägg under tiden ner glasnudlarna i en kastrull kokande vatten med en aning salt i.
  3. Lyft bort kastrullen och låt nudlarna stå 3-4 minuter.
  4. Sila och spola med kallt vatten.
  5. Låt rinna av och ställ åt sidan.

Fyllning

  1. Fräs färsen.
  2. Blanda sedan ner allt övrigt utom maizena och glasnudlar.
  3. Låt det puttra 7-8 minuter.
  4. Tillsätt sedan maizena som först blandats ut väl i några msk kallt vatten.
  5. Klipp de kalla glasnudlarna i bitar med kökssaxen.
  6. Blanda ner i den frästa färsröran.
  7. Låt allt svalna.

Rullar

  1. Filodeg torkar blixtsnabbt. Täck över degsjoken med en fuktig handduk och ta bara fram ett degark i taget när du gör vårrullarna.
  2. Vik försiktigt ut filodegen, ett ark i taget.
  3. Skär eller klipp ut fyrkanter ca 12x12 cm.
  4. Lägg på drygt 1 msk av färsfyllningen nära det ena hörnet.
  5. Vik över det hörn som är nära fyllningen, vik sedan in de två sidflikarna och rulla ihop det hela som ett paket (mot det sista hörnet).
  6. Limma ihop skarven med lite maizenamjöl utrört i vatten så att paketen blir täta.

Fritering

  1. Fritera i fritös eller i panna. I panna hettar du upp oljan långsamt och försiktigt. Fritera några rullar i taget, 3-4 minuter eller tills de fått fin färg.
  2. Lyft upp dem med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

Nouc cham

  1. Blanda allt i en skål och se till att sockret löser sig ordentligt.
  2. Häll upp i fina serveringsskålar för gästerna att doppa sina egna vårrullar i.

Vid servering

  1. Lägg till serveringen upp vårrullarna ihop med salladsblad och mynta.
  2. Låt gästerna rulla in varje vårrulle i ett salladsblad och med några myntablad i varje knyte.
  3. Doppa till sist ”paketen” i nuoc cham.