Halländsk delikatesstallrik


Foto: TV4
Halländsk delikatesstallrik
23 ingredienser
40 min + 3 dygn
Helens halländska delikatesstallrik består av flädergravad lax, gårdens älgstek med pepparrotsgrädde samt ädelostboll med fläderblomssylt.
**Dryck
**Vin Cordon Negro
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se Helen - Varberg laga receptet

Ingredienser
- ragnarssons timjanskinka
lax
- 300 g färsk lax [2 sidor]
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 dl koncentrerad fläderblomssaft
- 0,25 dl salt
- 10 svartpepparkorn
- 2 msk vodka
Till dekoration
- citron, skivad
- gräslök, hackad (eller citronmeliss)
Älgstek
- 400 g älgstek
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk vitpeppar
- 1 dl blandade örter, , hackade (t ex timjan eller rosmarin)
- 1 msk smör
Pepparrotsgrädde
- 1 dl vispgrädde
- 1 krm salt
- 1 krm peppar
- 1,5 msk färsk pepparrot, riven
Ädelostbollar
- 150 g gräddädelost, riven
- 3 msk kvarg
- 50 g mandelspån, rostade
- 2 skivor vitt bröd
- 1 tsk fläderbloms- och krusbärssylt
Gör så här
- Lax
- Putsa bort ev. fett från laxen.
- Blanda fläderblomsaft, strösocker och salt i en skål. Krossa svartpepparkornen lätt och tillsätt dem och vodka. Massera in laxsidorna (även skinnsidan) med blandningen och lägg ihop skivorna med filéerna mot varandra. Lägg fisken i en plastpåse på en tallrik och grava den i kyl 2-3 dagar. Vänd och gnid in lagen 1-2 gånger per dygn.
- Skiva upp laxen tunt och dekorera med citronmeliss, ev. gräslök och en citronskiva.
- Älgstek
- Sätt ugnen på 80-100 grader. Bryn steken i smör och krydda den med salt, peppar och klappa in örterna. Lägg steken i en ugnsfast form och stek i ugn på 80-100 grader tills innertempen har passerat 64 grader. Låt den kallna i kylskåp över natten. Steken skivas upp i tunna skivor.
- Pepparrotsgrädde
- Vispa grädden hårt. Krydda med salt och peppar. Blanda med pepparroten. Servera till älgsteken och garnera med färsk timjan.
- Ädelostbollar
- Mosa ihop ost och kvarg med en gaffel. Forma små bollar och rulla dem i mandelspån. Skär bort brödskorpan. Dela brödet i trekanter. Lägg 1 tsk flädersylt på brödet och därpå ostbollen. Sätt ihop med tandpetare.