Halstrad torskrygg med vitvinssås, sotad svartrot, dill och saltrostade mandlar

21 röster
1,5 h
2

Moa Munk imponerade stort på juryn i Sveriges mästerkock med sin auditionrätt - Halstrad torskrygg med vitvinssås, sotad svartrot, dill emulsion, dillolja, saltrostade mandlar och svartkålschips.

Visa mer
1,5 h
2

Du behöver

Dillolja och dillemulsion

  • 4 dl rapsolja
  • 1 kruka dill
  • 1 ägg
  • salt
  • ättika, efter smak

Saltrostade mandlar

  • 50 g mandlar
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk salt

Vitvinssås

  • 2 msk smör
  • 2 schalottenlökar
  • 2 timjankvistar
  • 1 lagerblad
  • 1,5 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,5 dl fiskbuljong
  • salt
  • cayennepeppar
  • 0,5 citron, saften
  • 1,5 msk mjöl, till redning

Torskrygg

  • 300 g torskrygg
  • 50 g smör
  • 2 msk olja
  • salt
  • peppar

Sotad svartrot

  • 200 g svartrot
  • 25 g smör
  • salt
  • peppar

Svartkålschips

  • 100 g svartkål
  • 2 msk olja
  • salt
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Dillolja
    Värm upp oljan i en kastrull till ca 40 grader. Tillsätt dillen och mixa sedan detta tills oljan blir grön. Sila oljan.
  3. Dillemulsion
    Blanda upp ett ägg på högsta effekt i en matberedare eller med visp tills att det blir fluffigt. Tillsätt sedan dilloljan i en tunn stråle medan du hela tiden vispar. Detta görs tills att blandningen liknar vispad grädde. Smaka till sist upp med några droppar ättika och salt. Fyll en spritspåse med emulsionen.
  4. Saltrostade mandlar
    Koka upp vattnet med salt. Tillsätt mandlarna och låt stå 2 minuter. Häll av vattnet och lägg i en ugnsfast form. Kör in i ugnen ca 10 minuter utan att mandlarna bränns. Grovhacka.
  5. Vitvinssås
    Skala schalottenlöken och hacka ner i små bitar. Smält smöret i en kastrull på medelhög värme och tillsätt löken, timjan och lagerblad. Fräs löken till dess att den blir mjuk utan att ha tagit färg. Tillsätt sedan vin, grädde och fiskbuljong. Låt detta koka ner på medelvärme i ca 40 minuter tills att ungefär hälften återstår. Sila sedan av såsen och smaka upp med salt, cayennepeppar och citron för en högre syra. Blanda eventuellt ut mjölet med lite vatten och koka till sist upp med såsen för en tjockare konsistens.
  6. Halstrad torskrygg
    Smält smör och olja på hög värme i en stekpanna. Stek på torskryggen med skinnsidan nedåt i ca 2 minuter. Ös fisken hela tiden med det smälta smöret och till sist salta och peppra. Lägg sedan fisken i en form med skinnsidan uppåt och ställ in i ugnen. Låt stå ca 20-25 minuter tills innertemperaturen uppnår 40 grader. Ta sedan ut fisken, täck med folie och låt vila upp till 42-44 grader.
  7. Sotad svartrot
    Hetta upp en stekpanna med smör. Skala och skär upp svartroten i 10 cm långa bitar, dela sedan dessa en gång på längden. Stek svartroten på hög värme under ca 5 minuter med den platta sidan nedåt. Svartroten ska bli mjuk och lite bränd. Salta och peppra efter smak.
  8. Svartkålschips
    Plocka topparna på svartkålen. Hetta upp en stekpanna med oljan och stek svartkålen snabbt på hög värme tills att de blir krispiga. Salta.
10 januari 2019

Laddar fler recept...