Grillad röding med falsk kantarellrisotto

Grillad röding med falsk kantarellrisotto
Foto: TV4

Grillad röding med falsk kantarellrisotto

Av: Cecilia Westerholm Beer - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

1 h

En riktigt mumsig fiskrätt som serveras med risoni, kantareller och picklad fänkål.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Grillad röding:

  • 600 g rödingfilé
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • rapsolja, till pensling

Vinägersås:

  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 1 msk fiskfond, koncentrerad
  • 1 dl grädde
  • 1 msk vinäger
  • 1 syltad ingefära
  • vitpeppar

Falsk risotto med kantareller:

  • 4 port risoni (eller annan liten pasta)
  • 1 msk fiskfond, koncentrerad
  • 4 dl färska gula kantareller
  • 2 msk smör
  • salt
  • vitpeppar
  • 3-4 dl vällagrad västerbottensost

Picklad fänkål:

  • 1 fänkål
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 citron, zesten

Gurka och äpple med citron:

  • 1 citron, skal och saft
  • 1 dl olivolja (eller rapsolja)
  • 1 syrligt äpple
  • 0,5 gurka

Gör så här

Picklad fänkål

  1. Koka upp en 1-2-3 lag (1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten). Strimla fänkålen fint på en mandolin. Häll upp i en skål och ställ i kylen minst 2 tim.

Vinägersås

  1. Hacka schalottenlök och fräs den i smöret utan att den får färg. Häll i grädde, vinäger och fint hackad ingefära och låt puttra i 10 min. Sila av och ställ åt sidan.

Gurka med äpple och citron

  1. Blanda citronskal och pressad saft med oljan. Smaka av med lite salt. Skala, kärna ur och skär äpplet i små kuber.
  2. Skala, kärna ur och skär gurkan i likadana kuber. Blanda äpple och gurka med citronoljan.

Falsk risotto med kantareller

  1. Rensa kantarellerna noga, borsta dem och skär större svampar i mindre bitar. Lägg den kalla svampen i en panna, hetta upp och låt vätskan som bildas ånga bort. När all vätska är borta, lägg i smör och stek svampen i 5 min. Krydda med salt och peppar. Koka risoni eller annan mycket liten pasta i buljong. Låt rinna av i durkslag. Blanda med västerbottensost och kantareller.

Röding

  1. Ansa filéerna i två jämntjocka bitar. Salta och peppra fisken runtom. Pensla med lite olja och grilla fisken med skinnsidan nedåt på väl rengjort galler. Grillen ska vara riktigt het och locket ska vara på. När fisken är nästan klar (efter 3–5 min.) vänder du fisken och grillar ytterligare en minut. Är fisken så tjock att det går att sätta in en termometer så ska innertemperaturen vara 52°.
  2. Servering: Lägg upp riset, fisken och tillbehören, ringla över såsen.