Gratinerad hummer med smak av konjak

0 röster
3 h
4

Gratinerad hummer fylld med en krämig svampstuvning smaksatt med konjak blir en lyxig förrätt att bjuda på. Servera gärna med ett frasigt vitlöksbröd. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
3 h
4

Du behöver

  • 2 kokta humrar
  • 10 champinjoner
  • 2 –3 msk smör
  • 1,5 msk konjak
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • 2 dl riven parmesan
  • 1 dl parmesan, riven
  • salt, peppar

Gör så här

  1. Dela varje hummer på längden och ta ut allt kött, även ur klorna. Ta vara på skalhalvorna.
  2. Skär champinjonerna i små bitar. Fräs dem sakta i smör, ca 10 minuter. Skär hummerköttet i bitar och blanda det snabbt och försiktigt med champinjonerna, värm sakta någon minut och häll i konjak.
  3. Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölet, tillsätt sedan grädde under kraftig vispning. Vispa ihop äggula med lite grädde och tillsätt den i grädden, det får inte koka. Salta och peppra och rör ner osten, smaka av, såsen ska vara ganska tjock.
  4. Blanda försiktigt ner hummerköttet och champinjonerna i såsen. Fyll hummerskalen med blandningen och strö riven ost över.
  5. Gratinera humrarna under grillelementet ca 10 minuter tills ytan har fått en vacker gyllenbrun färg, garnera med färska örter och servera gärna med ett vitlöksbröd.
27 september 2018

Laddar fler recept