Gräddig fisksoppa med räkor och saffran

736 röster
30 m
4

Klassisk saffransdoftande fisksoppa med blandad fisk, räkor, vitt vin och fänkål. Serveras med en klick vitlöksaioli.

Tips! Soppan smakar extra gott om du använder hemgjord fiskbuljong. 

Visa mer
30 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 600 g blandad fisk (t ex torsk och lax)
  • 500 g räkor med skal
  • 2 klyfta vitlök, hackade
  • 1 fänkål, i skivor
  • 1 purjolök, i skivor
  • 1 morot, i tunna slantar
  • 0,5 g saffran
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 tomater, i tärningar
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,8 l fisk- och skaldjursbuljong
  • 1 tsk torkad timjan
  • svartpeppar, nymalen
  • ev salt
  • neutral rapsolja, att steka i
  • 1 dl färsk persilja, hackad

Aioli

  • 1 dl majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • citronsaft, färskpressad
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. I en tjockbottnad kastrull, stek purjo, fänkål, vitlök och morot tills mjukt, men utan att det tar färg. Höj värmen och tillsätt tomat samt tomatpuré och låt fräsa med i någon minut. Häll på saffran, vitt vin, fiskbuljong, grädde och timjan. Koka ihop i 7-8 minuter.
  2. Skär under tiden fisken i munsstora bitar. När soppan kokat klart, smaka av med salt och peppar. Dra grytan av plattan och lägg fisken i soppan. Lägg på locket och låt dra i 10 minuter så fisken tillagas.
  3. Under tiden fisken tillagas, riv vitlök över majonnäsen och droppa lite citron över. Rör om väl.
  4. Skala räkorna och toppa soppan precis innan servering, strössla persiljan över och servera genast med aioli och ett gott bröd.
  5. Matsortera dina skal från grönsakerna och räkskalen till återvinning och njut av din soppa!

laddar fler recept...

Laddar fler recept...