Hemgjord fiskbuljong - se & gör

13 röster
30 m

Koka egen fiskbuljong från grunden är inte så svårt som man kan tro, dessutom är det fantastiskt gott!

Tips! Koka den silade buljongen så den reducerar till en fjärdedel och frys sedan in i istärningar.

Visa mer
30 m

Du behöver

  • 500 g räkor, skalet
  • 1 gul lök
  • 1 bit rotselleri
  • 2 morötter
  • neutral olja, till stekning
  • 1 msk tomatpuré
  • 1,3 l vatten
  • 500 g ryggrad/ben från fisk
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk timjan, torkad
  • 15 hela svartpepparkorn
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Skala räkorna och lägg undan räkorna till en god soppa eller annan smaskig middag!
  2. Skala alla grönsaker. Skiva lök, rotselleri och morot i mindre bitar. Fräs i neutral matolja, de ska mjukna men inte ta färg.
  3. Tillsätt räkskalen och låt dem fräsa några minuter. Tillsätt tomatpuré och låt även den fräsa någon minut. Slå på vatten och fortsätt med ben från fisk.
  4. Tillsätt lagerblad, timjan och hela svartpepparkorn. Låt buljongen koka på låg värme i 20 minuter.
  5. Sila sedan buljongen genom en finmaskig sil. Smaka av med salt.
  6. Buljongen håller i ca 4-5 dagar i kylen.
16 september 2016

Laddar fler recept