Kräftsoppa med timbal på färskost, kräftor och löjrom

Kräftsoppa med timbal på färskost, kräftor och löjrom
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke
Gert Klötzke

Kräftsoppa med timbal på färskost, kräftor och löjrom

27 ingredienser

Basen i det här receptet har jag lånat av min fantastiske kollega från f.d. Kocklandslaget, Magnus Ek på Oaxen. Han gör en väldigt god terrin på lax och färskost, och den har jag lagt i en kräftsoppa som jag dekorerat med kräftor och toppat med löjrom och lätt syrad grädde. Färskosten höjer smaken på skaldjuren och laxen, och den smälter lite när den står i soppan, vilket blir ännu godare.

Ingredienser

portioner
  • 250 g crème fraîche
  • 125 g färskost
  • 250 g gravad lax, skuren i småbitar
  • 1,5 blad gelatin, i småbitar

Kräftfond

  • 400 g kräftskal
  • 2 msk smör
  • 200 g morot
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 tomater, grovskurna
  • 50 g tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • 1 l fiskfond (eller vatten)
  • 1 lagerblad
  • 1 hel nejlika
  • 1 timjankvist

Kräftsoppa

  • 8 dl kräftfond
  • 3 dl grädde
  • 1 msk cognac
  • 2 msk smör
  • 2 tsk citron, saft
  • salt
  • peppar

garnityr

  • 1 förp kräftor, skalade
  • 2 msk löjrom
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Blanda ihop crème fraichen med färskosten med hjälp av en stavmixer. Värm 1/3 av blandningen i en kastrull, smält gelatinet i den och tillsätt laxen i små bitar. Blanda ordentligt.
  2. Klä 4 timbalformar med plast och fyll sedan i massan. Frys timbalerna.
  3. Ta ut timbalerna ca 15 minuter innan servering och låt dem tina.
  4. Kräftfond
  5. Fräs de rensade och grovkrossade kräftskalen i smör utan att bränna
  6. dem. Tärna morötterna, skiva bleksellerin, skiva löken och hacka vitlöken.
  7. Tillsätt sedan grönsakerna samt tomaterna och tomatpurén, fräs ytterliggare
  8. en stund.
  9. Häll på vitvinet och låt koka ner. Tillsätt fonden, koka upp och tillsätt
  10. kryddorna. Låt sjuda i 30 minuter och sila sedan fonden.
  11. Kräftsoppa
  12. Koka ner fonden tills ca 5 dl återstår. Tillsätt grädden och låt koka ner
  13. ytterliggare 1 dl.
  14. Smaka av med konjak, smör, citronsaft samt salt och peppar. Är soppan
  15. för tunn, red med lite maizena utrört i kallt vatten.
  16. Mixa före servering. Servera med timbalen som toppas med de skalade
  17. kräftorna och löjrommen. Ringla lite lättvispad grädde över soppan.