Gazpacho med avokado- och gurksallad

9 röster
4
Gazpacho med avokado- och gurksallad
Foto: TV4
4
4 portioner

Du behöver

Soppa

  • 1 gurka
  • 2 paprikor, gul och röd
  • 6 plommontomater
  • 1,5 schalottenlök
  • 1,5 klyfta vitlök
  • 1 röd spansk peppar
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl tomatjuice
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • salt
  • tabasco

sallad

  • 0,5 gurka
  • 3 avokador
  • 2 tsk limefrukt, saft, pressad
  • 0,5 jalapeño
  • 1 msk färsk koriander, hackad
  • salt

Gör så här

  1. Skala och dela gurkan till soppan på längden, kärna ur och skär i mindre bitar. Kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Dela tomaterna i klyftor. Skala och skiva schalottenlöken och vitlöken. Dela chilin på längden, kärna ur och skiva den.
  2. Hetta upp olivolja i en stor gryta och fräs lök, vitlök och chili. Tillsätt paprika och gurka och låt dem fräsa med i några minuter. Rör ner tomater, tomatjuice och vinäger. Koka upp och låt soppan sjuda i ca 5 minuter. Mixa soppan, sila den och kyl i kylskåp.
  3. När soppan är kall kryddar du den med salt och tabasco. OBS! Tänk på att det även finns chili i avokadosalladen så att soppan inte blir för stark. Vill du ha mer syrlighet i soppan, tillsätt mer vinäger eller lite limesaft.
  4. Sallad: Skala och kärna ur gurkan till salladen och skär den i små kuber. Hacka jalapeñon fint. Dela avokadon, ta bort kärnan och mosa fruktköttet grovt med gaffel. Blanda med limesaft och gurktärningar, krydda med jalapeño, koriander och salt.
30 november 2009