Råraka

Råraka
Foto: Björn Tesch
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Råraka

15 ingredienser

Världens godaste förrätt är inte så avancerad som den ser ut. Testa, det blir vidunderligt gott!

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 1 kg fast potatis [10-12 st]
  • 1 gul lök
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar, nymald
  • 4 msk smör

Svampgarnityr

  • 250 g svamp
  • 1 svenskt äpple t ex Ingrid Marie eller Aroma, tärnat i bitar
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 4 skivor rimmat fläsk, tärnat i bitar
  • 1 msk smör
  • 1 tsk strösocker
  • salt
  • vitpeppar
  • färsk timjan
  • färsk bladpersilja, finskuren

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Råraka: Skala, skölj och finriv potatisen. Finhacka lök, blanda med potatisen och krydda med salt och vitpeppar. Rör om. Lägg blandningen i en sil och pressa ur så mycket vätska som möjligt. Hetta upp lite smör i en stekpanna. Klicka i smeten och platta ut den tunt med en stekspade. Stek rårakorna gyllenbruna på båda sidor.
  2. Svampgarnityr: Fräs svampen, äpplet och löken i smör och tillsätt det rimmade fläsket. Tillsätt salt, vitpeppar, en kvist färsk timjan, socker och låt det puttra i någon minut. Servera som garnityr över de nystekta rårakorna med lite persilja.