Fougasse – bröd från Provence

Foto: TV4
Fougasse – bröd från Provence
8 ingredienser
2h
Gott bröd med franska smaker. Receptet ger två större bröd.
Fredrik serverar brödet till sin potatis- och purjolökssoppa som du hittar
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 25 g jäst
- 3 dl vatten, ljummet
- 1 dl olivolja
- 1 msk timjan
- 1 msk ev rosmarin
- 1 msk flingsalt
- 8-9 dl vetemjöl
- 1 dl oliver
Gör så här
- Lös upp jästen med vatten och blanda i olivolja, timjan, ev rosmarin och flingsalt.
- Tillsätt mjölet, lite i taget. Kör i maskin ca 10-15 minuter.
- Jäs i bunken ca 1 timme.
- Dela degen i två bitar och blanda i oliver.
- Kavla ut till ca 1½-2 cm tjocka lövformade bröd.
- Lägg på en plåt och jäs ca 30 minuter.
- Gör genomgående snitt från mitten och utåt (som på ett löv).
- Pensla med olivolja. Strö över ytterligare flingsalt och timjan.
- Grädda i 250 grader ca 10 minuter.