Vichyssoise med hembakat bröd

Foto: TV4
Vichyssoise med hembakat bröd
11 ingredienser
1h
Klassisk krämig potatis- och purjolöksoppa.
Till soppan bjuder Fredrik på hembakat bröd. Receptet hittar du
**
Dryck till maten**
Les Fumées Blanches. Artnr 22139.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 2-3 potatisar
- 0,75 purjolök, strimlad
- 5 dl grönsaksbuljong (och kalvbuljong)
- 1,5 dl mjölk
- 1 dl grädde
- 4 skivor bacon
- 2 msk gräslök
- Ett stänk citron
- 1 tsk salt
- 1-2 tsk peppar
- 1 msk smör
Gör så här
- Skala och dela potatisen i mindre bitar.
- Dela purjolöken på längden och skiva sedan i halvmånar.
- Smält smör i en kastrull (ca 2-3 liter) och värm försiktigt potatisen och purjolöken utan att den får färg.
- Häll i buljongen och låt koka under lock tills potatisen delar sig (ca 20 minuter).
- Häll i grädde och mjölk och fortsätt koka utan lock ca 15 minuter.
- Knaperstek under tiden bacon och lägg det att torka på hushållspapper.
- Smaka av soppan med salt och peppar och använd en stavmixer för att mixa soppan slät.
- Häll upp soppan i serveringsskålar och klipp bacon och gräslök över.
- Stänk i några droppar citron i varje skål.