Fransk paj à la Chevre Chaud

fransk paj a la chevre chaud
Foto: Eva Hildén
Lena Söderström porträtt
Lena Söderström porträtt

Fransk paj à la Chevre Chaud

19 ingredienser

1,5 h

"Chaud betyder varm på franska och i Frankrike serveras ofta stekt eller grillad getost på rostat bröd och en bädd av grön sallad. Här har jag gjort den franska rätten till en paj med fänkål, tomater, honung och rosta- de nötter! Så gott med söt honung och den salta osten." /Lena

Ingredienser

portioner

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g osaltat smör, kylskåpskallt (eller 150 g för en lyxigare deg)
  • 3-4 msk vatten, iskallt (eller 
1 ägg, kylskåpskallt)

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 1 fänkål
  • 150 g körsbärstomater
  • 4-5 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 1 tsk rörsocker

Äggsmet

  • 3 ägg
  • 3 dl grädde
  • 3 dl riven ost
  • 0,5 tsk salt

Topping

  • 6 skivor chèvreost
  • 2-3 msk honung, flytande (eller sirap)
  • 4-5 msk pinjenötter, rostade
  • malen svartpeppar

Gör så här

Pajdeg

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret, skuret i tunna skivor. Nyp ihop till smulig deg. Ringla över vatten eller uppvispat ägg och arbeta ihop till en smidig pajdeg.
  3. Klä formen och förgrädda pajskalet på ett galler i mitten av ugnen 15 minuter.
  4. Sänk temperaturen på ugnen på 200°.

Fyllning

  1. Dela, skala och skiva löken. Ansa och skär fänkålen i tunna skivor.
  2. Dela tomaterna. Fräs lök och fänkål mjuka i hälften av oljan, ca 10 minuter. Salta, peppra och lägg det frästa i pajskalet.
  3. Fräs tomaterna i resten av oljan ca 3 minuter. Ringla över balsamvinäger, krydda med salt och socker. Fördela tomaterna över fänkålen och blanda dem försiktigt med en gaffel.
  4. Vispa ihop ägg, grädde och ost. Smaka av äggsmeten med salt och fördela den över grönsakerna.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Lägg på chèvre och grädda ytterligare 15–20 minuter.
  6. Ringla över honungen. Toppa med pinjenötterna. Peppra.