Förälskade havskräftor

Förälskade havskräftor
Foto: Martin Löf/TV4
Per Morberg 2018Leif Mannerström 2018
Per Morberg 2018Leif Mannerström 2018

Förälskade havskräftor

21 ingredienser

45 m

Havskräftor flamberade i  konjak och Pernod tillsammans med finstrimlade grönsaker i en smakrik kräftsås. Det är så man vill fälla en tår av lycka enligt Per Morberg själv!

Ingredienser

portioner

Havskräftsås

  • 12 havskräfta
  • 1 stjälk citrongräs
  • 1 fänkål
  • 15 cm purjolök
  • 2 morötter (små)
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • olja, att fräsa i
  • 3 msk tomatpuré
  • 0,5 citron, skalet
  • ca 1 l fiskfond (gärna hemgjord)
  • 3-4 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar, nymalen

Flamberade havskräftor

  • havskräftstjärtar
  • 3 msk pernod
  • 3 msk cognac
  • 1 msk smör

Till garnering

  • morot, fint strimlad
  • purjolök, fint strimlad

Gör så här

Havskräftsås

  1. Skölj och skär upp grönsakerna i små bitar. Riv citronskalet.
  2. Vrid av stjärtarna på havskräftorna och lägg åt sidan. Klipp av ca 1 cm fram på huvudet på havskräftan för att få bort ”magen”. Krossa skalen.
  3. Fräs upp grönsaker i en stor kastrull och lägg sedan i de krossade skalen. Tillsätt tomatpuré, citronskal, häll i vinet och sedan fiskfonden. Låt stå och sjuda i 30 minuter.
  4. Sila av fonden och tillsätt grädde. Låt koka ihop till något simmigare konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Flamberade kräftstjärtar

  1. Koka upp 2 liter lätt saltat vatten. Lägg i kräftstjärtarna, koka upp snabbt och häll av. Skala stjärtarna och pilla bort tarmen.
  2. Lägg i smör i en stekpanna och låt det brynas lätt. Lägg i kräftorna och hetta upp pannan. Häll i konjak och tänd på så kräftorna flamberas. Se upp för lågorna och gör inte detta under köksfälten då det kan ta eld i den!
  3. Smaka av med Pernod.
  4. Lägg upp havskräftorna i djup tallrik. Slunga upp det finskurna grönsakerna, häll över såsen och garnera med grönsakerna.