Fisksoppa från Båstad

NYHET
fisksoppa från båstad
Foto: Frida Wismar
Catarina König
Catarina König

Fisksoppa från Båstad

0

22 ingredienser

1 h

"Somrarna tillbringar jag i Båstad tillsammans med min familj i vårt sommarhus. Den salta luften och de friska vindarna är riktig svensk sommar för mig. Här har vi som tradition att åka ner till hamnen och njuta av fantastisk mat. Som denna fisksoppa!" /Catarina

Ingredienser

portioner4

Soppa

  • 300 g lax, urbenad
  • 300 g piggvar, urbenad (eller torsk)
  • 12 blåmusslor
  • 2 gula lökar, skalade och tunt skivade
  • 1 klyfta vitlök, skalad och tunt skivad
  • smör (till stekning)
  • 1 fänkål, tunt skuren
  • 2 dl vitt vin
  • 0,5 g saffran [1 påse]
  • 1 l vatten
  • 2-3 dl fiskfond (hemgjord alt. 2 dl utspädd köpt fiskfond)
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 3-4 potatisar, skalade och skurna i kuber om cirka 2 x 2 cm
  • 1-2 dl vispgrädde
  • 1 knippe färsk dill
  • salt
  • 1,5 tsk svartpeppar (efter smak)
  • 200 g skalade räkor

Till servering

  • vitt surdegsbröd
  • smör
  • färsk dill
  • aioli

Gör så här

  1. Ta bort eventuellt skinn från fisken. Skiva filéerna i 4 x 4 centimeter stora bitar. Tvätta blåmusslorna.
  2. Fräs lök och vitlök på medelhög värme i smör i en gjutjärnskastrull i cirka 4 minuter tills det blir glansigt och har mjuknat något. Det får inte brännas, då blir löken besk. Lägg i fänkålen. Häll på vitt vin och saffran och låt det koka i cirka 5 minuter. Tillsätt vatten, fiskfond, fänkålsfrö och låt puttra i 15–20 minuter.
  3. Lägg i potatisen och koka tills färdig, det tar cirka 10 minuter. Tillsätt grädden, 1 matsked hackad dill, salt och smaka av med peppar. Blanda runt och tillsätt fisken och musslorna och lägg på locket.
  4. När musslorna har öppnat sig är soppan klar. Och fisken är perfekt. (Man vill inte att fisken kokar med för länge. Då blir den torr.) Lägg till sist i räkorna, precis före servering.
  5. Sätt ugnen på 200°. Skiva upp stänger av surdegsbröd. Ta bort kanterna. Stryk på smör, salta och strö över lite hackad dill. Ställ in i ugnen och låt stå i 4–5 minuter. Känn på bröden, de ska bli rostade.
  6. Lägg upp soppan i en djup tallrik. Se till att få med tillräckligt med fisk så att soppan blir matig. Ställ blåmusslorna upp snyggt i mitten och garnera med en dillkvist. Servera soppan tillsammans med en liten skål aioli vid sidan och rostat dillbröd.