• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Fisk och skaldjursgryta med ramslöksaioli

fisk och skaldjursgryta med ramsloksaioli
Foto: TV4

Fisk och skaldjursgryta med ramslöksaioli

4 steg att laga

25 ingredienser

50 min

Underbar fiskgryta med lax, torsk och räkor serveras med en härlig aioli med smak av vitlök. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 - 6 portioner
  • 25 g smör
  • 300 g skalade räkor
  • 8 pilgrimsmusslor
  • 3 morötter
  • 1 fänkål
  • 4 potatisar
  • 400 g laxfilé
  • 200 g torsk
  • 4 klyfta vitlök
  • 2 gula lökar
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 fiskbuljong
  • 4 tsk hummerbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 förp saffran
  • 1 msk tomatpuré (eller chilisås)
  • 1 tsk sambal oelek
  • 3 msk sherry
  • 2 dl vatten
  • salt
  • peppar

Ramslökaioli

  • 3 dl majonnäs
  • 2 msk ramslök (finhackad)
  • tryffelolja, efter smak

Gör så här

  1. Skölj och skär fänkålen, morötterna, potatisarna, löken, vitlöken i medelstora bitar. Bryn i pannan med en stor klick smör i c:a 5 minuter.
  2. Tillsätt vatten och låt koka i c:a 5 minuter. Tillsätt därefter buljongen, fonden, vin, grädde, tomatpurén, sherryn samt sambal oelek och låt sjuda i 10 minuter.
  3. Blanda sedan i créme fraiche och saffranet. Tillsätt fisken (centimeter stora bitar) och pilgrimsmusslorna (delas i två delar) och låt sjuda i 10 minuter och därefter ha i de skalade räkorna, låt puttra i ca 10 minuter.
  4. Blanda majonnäs med 2 msk finhackad ramslök och några droppar tryffelolja.