Fisk- och skaldjursgryta med färsk pasta och fond på rökta räkor

Fisk- och skaldjursgryta med färsk pasta och fond på rökta räkor
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Fisk- och skaldjursgryta med färsk pasta och fond på rökta räkor

36 ingredienser

Ernsts recept på en fantastiskt läcker fisk- och skaldjursgryta med färsk pasta som läggs i mot slutet. Vill du inte kavla egen pastadeg går det bra att ta en genväg med färdig färsk pappardelle. 

Tips! Räkfonden som blir över passar utmärkt att använda till sås, stuvning eller soppa.

Ingredienser

Pastadeg

  • 165 g durumvetemjöl [2 dl]
  • 165 g vetemjöl [2 dl]
  • 180 g ägg [3 st]
  • 45 g vatten [3 msk]
  • 20 g olivolja [2 msk]
  • 0,5 krm salt

Räkfond på rökta räkskal

  • 200 g räkskal, från rökta räkor
  • 1 fänkål, liten
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 2 msk olivolja
  • 1 l vatten

Fisk- och skaldjursgryta

  • 6-8 blad savoykål
  • 2-3 knippmorötter
  • 0,5 fänkål
  • 1-3 klyftor vitlök
  • 0,5 purjolök (endast det gröna)
  • 1 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 1 l rökt räkfond (se recept ovan)
  • 2 dl äppelmust
  • 0,5 citron, saften
  • 200 g torskfilé
  • 200 g laxfilé
  • 75 g färsk pasta, pappardelle (se recept ovan)
  • 4 havskräfta, kokta
  • 8 blåmusslor, förkokta
  • 1 dl vispgrädde
  • 3-4 msk färsk pepparrot, riven
  • 200 g rökta räkor, skalade
  • salt
  • peppar

Till garnering

  • spansk körvel
  • fänkålsdill
  • 1 citron, i klyftor

Gör så här

Färsk pasta

  1. Blanda mjölsorterna och lägg mjölet i en hög på bakbordet.
  2. Forma en grop i mjölet. Knäck försiktigt äggen i gropen och häll i övriga ingredienser.
  3. Använd en gaffel eller fingrarna och fös in mjölet i omgångar mot äggen så att allt blandas.
  4. Blanda för hand ihop till en smidig deg eller använd med fördel en matberedare.
  5. Täck degen med plastfolie och låt vila i kylen minst 1 timme (gör gärna degen dagen före).
  6. Ta ut degen och låt den bli rumsvarm innan du kavlar ut den.
  7. Kavla ut degen så tunt som möjligt med mjölad kavel på mjöligt underlag.
  8. Mjöla den utkavlade degen rikligt och skär ca 3 cm breda och 10 cm långa pastalängder.
  9. Det som inte går åt till grytan går bra att låta torka.

Rökt räkfond

  1. Skär alla grönsaker i små bitar, det kortar ner tillagningstiden utan att smaken går förlorad.
  2. Fräs räkskalen i en tjockbottnad kastrull i olivolja, cirka en minut.
  3. Fräs alla grönsaker i en samma kastrull på medelvärme i 3-4 minuter.
  4. Tillsätt vattnet. Koka upp och sjud 20 minuter. Låt gärna stå över natten, den går också bra att sila av och använda direkt.

Fisk- och skaldjursgryta

  1. Skär av bort den tjocka nerven i mitten på kålen. Skala morötterna. Plocka fänkålsdillen och spara till garnering.
  2. Skär kålblad, morötter och fånkål i strimlor. Skala och skiva vitlök och gul lök. Skölj och strimla purjolöken.
  3. Fräs alla grönsaker i olivoljan på medelvärme.
  4. Häll på den avsilade räkfonden och äppelmust. Pressa över citronsaft.
  5. Skär fisken i 3 cm stora bitar. Dela havskräftorna på mitten.
  6. Tillsätt fisktärningar, havskräftor, räkor, musslor och pastasträngar. Häll på grädden. Rör ner pepparroten. Smaka av med salt och peppar.
  7. Låt sjuda några minuter tills fisken är tillagad.
  8. Garnera med körvel, fänkålsdill och citronklyftor.