Fisk- och skaldjursgryta från västkusten

Fisk- och skaldjursgryta från västkusten
Foto: TV4

Fisk- och skaldjursgryta från västkusten

Av: Birgitta - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

45 min

Gudomligt god skaldjursgryta med grädde, vitt vin, saffran, färska räkor och musslor.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 600 g torskrygg (eller Skrei)
  • 15 cm purjolök
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 fänkål
  • 1 msk tomatpuré
  • 1,5 dl fiskfond, gärna hemmalagad annars på flaska
  • 1 dl vatten
  • 3 dl vitt vin
  • 1,5 msk färsk timjan
  • 1 förp saffran
  • 0,5 l vispgrädde
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk salt
  • matolja, att steka i
  • 400 g färska räkor
  • 1 förp musslor (i nät)
  • 0,5 chilifrukt
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 schalottenlök

Gör så här

  1. Garnityr:
  2. Löjromssmetana och handskalade räkor. Blanda löjrom med smetana, 1 msk hackad dill, och zest från en citron. Lägg i en sprits, för att sedan garnera på fisken.
  3. Fiskgrytan:
  4. Häll i olja i en kastrull, värm upp, lägg i slantade morötter och palsternacka, skivad fänkål, och purjolök. Stek allt detta mjuka utan att de tar färg tillsammans med tomatpurén. Pudra över saffran, tillsätt fonden, vatten, vitt vin och timjan, låt koka upp, sedan sjuda på svag värme i ca.10min tills grönsakerna börjar bli lite mjuka, men var noga med att det finns lite tuggmotstånd i dem. Häll sedan på grädden, och smaka av med salt och peppar. Värm på innan servering
  5. Musslor:
  6. Skölj musslorna under kallt vatten, kassera de som inte är öppna eller trasiga. Ta en stor kastrull, hacka vitlök, schalottenlök och chili. Värm olja i kastrullen och stek på grönsakerna så de blir mjuka, häll på 2dl vitt vin. Låt sedan detta stå tills det är dags att servera, då det går väldigt fort att koka musslorna. Lägg i musslorna och koka ca 5 minuter. De musslor som inte har öppnat sig efter kokning kastas.
  7. Fisken:
  8. Koka upp vatten och vitt vin i en kastrull, tillsätt salt o peppar och tre lagerblad. Dela fisken i 4 bitar, lägg i det kokande vattnet, sänk värmen låt sjuda i ca 5min, den ska vara fast och fin men inte dela sig.
  9. Lägg upp i varma djupa tallrikar, först grytan med grönsakerna, därpå fisken, 6–8 musslor vid kanten, spritsa en klick löjrom på fisken, lägg över en näve räkor, dekorera med en rejäl kvist dill och en klyfta citron.
  10. Dryckesförslag:
  11. Chardonnay