• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Ernsts kantarellpaj

Ernsts kantarellpaj
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts kantarellpaj

13 steg att laga

14 ingredienser

40 min

En annorlunda variant på västerbottenspaj. Perfekt att förbereda till kräftskivan!

Ingredienser

portioner6 portioner

Pajbotten

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten

Fyllning

  • 1 purjolök
  • 1 dl soltorkade tomater, i olja
  • 1,5 dl färsk bladpersilja
  • salt
  • peppar
  • 400 g kantareller
  • 4 ägg
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 100 g västerbottensost
  • smör, till stekning

Gör så här

  1. Pajbotten
    Blanda smör och mjöl, gärna i mixer.
  2. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen.
  3. Om tid finns så låt degen vila 2 timmar i kylen.
  4. Tryck ut degen till ett tunt lager i en pajform.
  5. Fyllning
    Hacka purjolöken i grova bitar ca 2 cm tjocka.
  6. Hacka sedan de soltorkade tomaterna och persiljan.
  7. Stek på kantarellerna tills de släppt vatten och fått en fin gyllenbrun färg.
  8. Salta och peppra gärna.
  9. När kantarellerna är redo så tillsätt purjolöken, tomaterna och sist persiljan.
  10. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk.
  11. Strö ut de stekta grönsakerna i pajskalet och häll sedan över blandningen.
  12. Riv till sist över västerbottensosten och grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 35-40 min.
  13. Servera med en fräsch sallad som den är eller som komplement på en kräftskiva.