Entrecôte med tomatcurry och ostron

5 röster
60 m
2
60 m
2

Du behöver

  • ca 400 entrecote i bit
  • rapsolja, till stekning
  • smör, till stekning

Tomatsås

  • 4 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk gult currypulver
  • 1 citrongräs
  • 2 limeblad
  • ca 400 g krossade tomater (1 burk)
  • 3 msk vatten

Vinägerinkokt schalottenlök

  • 2 rödlökar
  • 2,5 dl rödvinsvinäger

Servering

  • 6 ostron
  • persilja, till garnering

Gör så här

  1. Entrecote
    Sätt ugnen på 130 grader. Hetta upp en panna rykande het och salta köttet rikligt runt om. Stek köttet på ena sidan i rapsolja i ca 1,5 minut tills det har en fin yta. Vänd köttet och gå ner med en rejäl klick smör i pannan. Ös köttet med smöret i ca 2-3 minuter tills det är brynt runt om. Baka sedan klart köttet i ugnen i ca 30 minuter eller tills innertemperaturen är 55 grader. Låt vila i rumstemperatur i 15-20 minuter.
  2. Tomatsås
    Finhacka upp lök och vitlök och fräs i lite rapsolja på medelvärme i ca 2 minuter. Tillsätt sedan currypulver, citrongräs och limeblad, och fräs ytterligare 2 minuter. Häll i tomatkrossen och 3 msk vatten och låt detta sjuda till servering. Rör om då då.
  3. Vinägerinkokt schalottenlök
    Skala löken och skärupp den i tunna lökringar.Täck med vinäger och koka tills det är nästan helt torrt på medelvärme. Ett tar ca 20 minuter.
  4. Ostron
    Öppna ostronen och skär ut köttet. Se till att inte få med några rester från skalet. Lägg ostronen i en ren glasskål, täck med plast och förvara kallt till servering.
  5. Servering
    Skiva upp den helstekta entrecoten i 6 bitar. Lägg ut dessa skivor på två tallrikar, och toppa varje bit med tomatcurry. Lägg sedan lite inkokt lök, ostron och plockad persilja ovanpå curryn. Så var den nu mer klassiska frask-indiska rätten klar!
14 mars 2018

Fler goda recept