Dumplings med lax och lamm

7 röster
60 m
4

Ångade laxdumplings och stekta lammdumplings serveras med en het dumplingsås. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Tips! Gör inlagd rödlök och chilipeppar. Gör en 1-2-3-lag, låt svalna och lägg sedan i rödlök och chilipeppar. Kan med fördel göras dagen innan.

Visa mer
60 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 förp dumplingsdeg

Ångade laxdumplings

  • 400 g lax, finhackad
  • 3 tsk pepparrot, färskriven
  • 1 msk färsk koriander, hackad
  • 1 äggvita
  • 1 salladslök, hackad
  • 2 tsk riven ingefära
  • 1 tsk soja
  • salt
  • fisksås

Stekta lammdumplings

  • 400 g lammfärs
  • 3 tsk ingefära, riven
  • 1 chilipeppar, hackad
  • 3 salladslökar, hackade
  • 1 tsk soja
  • 1 msk koriander, hackad
  • jordnötsolja, till stekning

Dippsås

  • 0,5 dl dumplingsås
  • 1 msk thaisoja
  • 0,5-1 chilipeppar

Servering

  • sallad
  • picklad lök
  • picklad chili
  • srirachasås

Gör så här

  1. Förbered genom att hacka och riva ingredienserna. Lägg alla ingredienser för lammfyllningen i en bunke och laxfyllningen i en annan. Häll över soja och fisksås och blanda väl.
  2. Lägg ut och fördela färsen på rundlar av dumpingsdeg. Pensla vatten på kanten på degen och förslut så att det blir tätt.
  3. Stekt lammdumplings på medelvärme i ca 5 minuter. Man kan om man vill hälla lite vatten i pannan och lägga på locket, låt dumplingen ånga sista minuten.
  4. För att ångkoka laxdumplings, börja med att sticka hål i plastfolie och täck botten på en ångbåt av bambu. Detta för att de inte ska fastna när man tar upp dom senare.
  5. Ställ sedan bambu-ångbåten över en bottenskyla av kokande vattnet och ånga i ca 20 minuter.
  6. Blanda dumplingssåsen med thaisoja och hackad chilipeppar för hetare smak.
  7. Serveras på salladsbädd med inland rödlök och chilipeppar. Toppa med lite srirachasås.
21 augusti 2018
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept