Dumplings med lax och lamm

POPULÄRT
Dumplings med lax och lamm
Foto: TV4

Dumplings med lax och lamm

12

7 steg att laga

24 ingredienser

60 m

Ångade laxdumplings och stekta lammdumplings serveras med en het dumplingsås. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 1 förp dumplingsdeg

Ångade laxdumplings

  • 400 g lax, finhackad
  • 3 tsk färsk pepparrot, riven
  • 1 msk färsk koriander, hackad
  • 1 äggvita
  • 1 salladslök, hackad
  • 2 tsk ingefära, riven
  • 1 tsk soja
  • salt
  • fisksås

Stekta lammdumplings

  • 400 g lammfärs
  • 3 tsk ingefära, riven
  • 1 chilipeppar, hackad
  • 3 salladslök, hackade
  • 1 tsk soja
  • 1 msk koriander, hackad
  • jordnötsolja, till stekning

Dippsås

  • 0,5 dl dumplingsås
  • 1 msk thaisoja
  • 0,5-1 chilipeppar

Servering

  • sallad
  • picklad rödlök
  • picklad chilifrukt
  • sriracha

Gör så här

  1. Förbered genom att hacka och riva ingredienserna. Lägg alla ingredienser för lammfyllningen i en bunke och laxfyllningen i en annan. Häll över soja och fisksås och blanda väl.
  2. Lägg ut och fördela färsen på rundlar av dumpingsdeg. Pensla vatten på kanten på degen och förslut så att det blir tätt.
  3. Stekt lammdumplings på medelvärme i ca 5 minuter. Man kan om man vill hälla lite vatten i pannan och lägga på locket, låt dumplingen ånga sista minuten.
  4. För att ångkoka laxdumplings, börja med att sticka hål i plastfolie och täck botten på en ångbåt av bambu. Detta för att de inte ska fastna när man tar upp dom senare.
  5. Ställ sedan bambu-ångbåten över en bottenskyla av kokande vattnet och ånga i ca 20 minuter.
  6. Blanda dumplingssåsen med thaisoja och hackad chilipeppar för hetare smak.
  7. Serveras på salladsbädd med inland rödlök och chilipeppar. Toppa med lite srirachasås.