Cillas rabarbertartelett med glass

Cillas rabarbertartelett med glass
Foto: TV4

Cillas rabarbertartelett med glass

Av: Cecilia och Björn - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

45 min

Försommarens syrliga rabarber i en frasig tartelett serverad med jordgubbar och hemmagjord kardemummaglass.

Hittar du inte vaniljpulver kan du använda vaniljsocker, dubbla då mängden.

Dryckestips
Rotari Rosé, art.nr 7701.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Vad gör jag med alla äggvitor som blir över? Här är ett par tips:
Macarons i flera smaker
Glace au four
Mousserande fläderblomssorbet
Monikas polkamaränger
Leilas sega maränger
Birgitta och Bosses pavlova

Ingredienser

portioner

Smördeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 msk strösocker
  • 2 äggulor

Fyllning

  • 600 g rabarber
  • 200 g jordgubbar
  • 6 dl crème fraîche
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg

Glass (4-5 tim)

  • 4 dl grädde
  • 4 dl gammaldags mjölk (fetthalt 3.8-4.5 %)
  • 3 krm vaniljpulver (ekologiskt)
  • 1 msk kardemummakärnor, nystötta
  • 8 äggulor
  • 3 dl rörsocker

Gör så här

Smördeg

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda mjöl, smör och socker, helst i matberedare.
  3. Arbeta hastigt in äggulorna till en deg.
  4. Tryck ut degen i 8 stycken portionsformar eller i en muffinsplåt (teflon).
  5. Ställ kallt i 30 minuter.

Fyllning

  1. Tärna rabarbern och skär jordgubbarna i bitar. Spara några jordgubbar till servering.
  2. Täck bottnarna med frukten.
  3. Blanda socker, florsocker, vaniljsocker, crème fraiche och ägg.
  4. Fördela i formarna.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
  6. Pudra över florsocker.
  7. Servera tarteletterna ljumma med jordgubbar och kardemummaglass.

Glass

  1. Hetta upp grädde och mjölk i en kastrull med vaniljpulvret och kardemumman.
  2. Vispa äggulorna och sockret riktigt pösigt.
  3. Häll den heta gräddmjölken över äggvispet under omrörning.
  4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen, och sjud till 85 grader under omrörning.
  5. Häll sedan tillbaka blandningen i bunken igen.
  6. Låt svalna och förvara den därefter i kylskåp i ett par timmar – eller helst över natten.
  7. Ställ in en form i frysen.
  8. Sila av kardemummakärnorna och häll sedan glassmeten i glassmaskinen.
  9. Kör smeten i glassmaskin 30-45 minuter så att glassen blir krämig. Om du inte har en glassmaskin kan du hälla smeten i en bunke som du ställer i frysen. Ta ut bunken och rör om då och då under infrysningen.
  10. Häll smeten i den kylda formen och låt den sedan stå ett par timmar i frysen innan det är dags att äta glassen.