Sillglass och laxparfait

Sillglass och laxparfait
Foto: TV4

Sillglass och laxparfait

Av: Carin Hjulström

Från: Klockan nio hos stjärnorna

11 ingredienser

30 min

En god kombination av rökt lax och sillröra som bäst avnjuts med en snaps! Serveras med pepparrot.

Garnera gärna rätten med dill.

Carin rekommenderar öl och snaps till rätten.

Carin bjöd även på
Falska grodlår
Drottningpaj med bär

Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Sillglass

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 burk matjessill
  • 1 kruka gräslök

Laxparfait

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 200 g rökt lax
  • 1-2 msk färsk pepparrot
  • 1 msk syrligt äpple (rött)
  • 1 msk rödlök
  • 1 msk gräslök
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

Sillglass

  1. Vispa grädden.
  2. Skär eller hacka matjessillen riktigt fint.
  3. Hacka eller klipp gräslöken fint och blanda ihop med grädde och gräslöken.
  4. Klicka ut på plastfolie och forma till en rulle.
  5. Frys i ca 3 timmar eller över natten.
  6. Skär i ca 2 cm tjocka bitar.
  7. Låt tina ca 20 min före servering.
  8. Servera på en bit gott, mörkt bröd.

Laxparfait

  1. Lägg några fina skivor av laxen åt sidan.
  2. Skär resten av laxen i små, små bitar.
  3. Vispa grädden.
  4. Finhacka lök, gräslök och äpple.
  5. Skalet kan gärna vara kvar på äpplet.
  6. Blanda i laxen, äpplet, rödlöken och gräslöken.
  7. Blanda ner riven pepparrot efter smak.
  8. Salta och peppra.
  9. Klicka ut på plasfolie och forma till en rulle och frys i cirka 3 timmar eller över natten.

Vid servering

  1. Ta bort plasten. Rulla laxskivorna runt laxparfaiten.
  2. Låt tina i ca 20 min och skär sedan försiktigt ca 3 cm tjocka skivor.
  3. Servera på mörkt bröd eller toast och garnera med en citronskiva.