Oxrullader med potatisgratäng, kantareller och gurksallad
Oxrullader med potatisgratäng, kantareller och gurksallad
31 ingredienser
1 h 30 m
Gör helgen extra festlig med bräserade oxrullader serverade med krämig potatis, kantareller, persilja och citronmarinerad gurka!
Se Fredrik Eriksson laga receptet

Ingredienser
Oxrullader
- 1 morot (stor)
- 1 knippe salladslök
- 2 saltgurkor (eller inlagd gurka)
- 600 g nötinnanlår
- 2 msk dijonsenap
- salt
- vitpeppar
- smör
- olivolja
- 2 msk kalvfond
- 2 dl vitt vin
- 3-4 dl vatten
- 3 klyftor vitlök
- 3 lagerblad
- ev cognac
Citronmarinerad gurka
- 1 gurka (slanggurka)
- 1 tsk salt
- 2 tsk strösocker
- vitpeppar (några varv på kvarnen)
- 1 citron
- 2 msk rapsolja
Krämig potatis
- 10 potatisar
- 100 g rökt sidfläsk
- ca 1,5 dl kantareller
- 4 klyftor vitlök
- salt
- vitpeppar
- 2 dl grädde
- 1 dl vitt vin
- 1 dl parmesanost
- 1 kruka persilja
Gör så här
Oxullader
- Skala och skär moroten och salladslöken i stavar som är ca 3-4 cm.
- Skär även gurkan i stavar.
- Bred ut senapen på köttet, lägg på grönsakerna samt salta och peppra.
- Rulla ihop köttet till fina rullader som du fäster ihop med tandpetare.
- Bryn rulladerna gyllenbruna i smör och olivolja.
- Slå på fond, vin och vatten.
- Tillsätt vitlök samt lagerblad och bräsera under lock i ca 1 timme.
- Känn så att köttet är mört. Ta sedan upp rulladerna, dra bort tandpetarna och koka ihop såsen.
- Smaksätt med salt, vitpeppar och eventuellt lite cognac. Sila såsen och red den efter tycke och smak.
- Lägg sedan tillbaka rulladerna i såsen så de håller sig varma.
Citronmarinerad gurka
- Skiva gurkan tunt och lägg ut skivorna vackert på ett fat.
- Grava gurkan med salt, socker och vitpeppar.
- Finriv citronskalet och sprid ut det över gurkan tillsammans med rapsoljan.
- Låt dra under tiden du gör rulladerna.
Krämig potatis
- Dela potatisen och skär fläsket i tärningar.
- Putsa och skär ner kantarellerna i en ugnssäker form.
- Blanda alltsammans med grovt skuren vitlök, salt och vitpeppar.
- Rosta i ugnen på 175 grdaer i ca 30 minuter.
- Rör runt och slå bort eventuellt överflödigt fett.
- Tillsätt grädde, vin och parmesanost.
- Griljera i 5-8 minuter på hög övervärme så att potatisen får lite yta.
- Avsluta med persilja på toppen.