Blomkålssoppa med citronpicklad blomkål, pinjenötter och brynt smör

30 m
4
30 m
4

Du behöver

Citronpicklad blomkål

  • 1 näve blomkålstoppar
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl citronsaft
  • 1 msk salt
  • 1 msk socker

Soppa

  • 1 stort blomkålshuvud
  • 4 mindre eller 2 stora schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 liten bit rotselleri
  • 4 msk smör
  • 3 dl vitt vin
  • 1,5 l grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde
  • salt och peppar

Topping

  • pinjenötter
  • smörgåskrasse
  • rädisor, tunt skivade
  • 2 msk smör, brynt

Gör så här

  1. Citronpicklad blomkål
    Dela blomkålen i mindre bitar och ta ut en näve mindre små fina toppar. Blanda ihop vatten, citron, salt och socker. Lägg i blomkålen och marinera minst 1 timme.
  2. Soppa
    Hacka upp resten av blomkålen samt blasten.
  3. Skala och hacka lök, vitlök och rotselleri smått. Stek alla grönsaker utom blomkålen i 1 msk smör i 5 minuter utan att det tar färg.
  4. Tillsätt blomkålen och rör runt och stek i minut.
  5. Tillsätt vitt vin och låt det koka ordentligt så att alkoholen försvinner.
  6. Häll på buljongen och koka i 5 minuter utan lock. Känn på blomkålen om den känns mjuk. Tillsätt grädde och mixa soppan helt slät, för extra slät passera genom en sil.
  7. Salta, peppra och tillsätt smöret, mixa lite till.
  8. Servera soppan i varma tallrikar med citronpicklad blomkål, pinjenötter, krasse, rädisor och brynt smör!
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Stavmixer från kända varumärken

Stavmixer från kända varumärken Se fler

Fler goda recept