Asiatisk silltårta
Asiatisk silltårta
13 ingredienser
45 min + 4 timmar i kylen
En klassisk silltårta i spännande smakmöte med chili, koriander och lime. En utmärkt rätt till buffébordet som går att förbereda i god tid.
Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser
- 75 g smör
- 200 g kavring
- 4 gelatinblad, blötlagda
- ca 200 g matjessill, avrunnen
- 1 rödlök
- 1 kruka färsk koriander
- 1 röd chilifrukt
- 3 dl crème fraîche
- 250 g färskost
- 1 limefrukt, finrivet skal och saft
- 1 msk sweet chilisås
Till garnering
- 12 rädisor
- 1 limefrukt
Gör så här
- Smält smöret. Mixa kavring till ett brödsmul. Häll i det smälta smöret i kavringen under fortsatt mixning.
- Klipp ut ett bakplåtspapper till bottnen av en springform, ca 23 cm i diameter. Lägg i formen och tryck ut kavringblandningen till en tårtbotten.
- Värm lite av crème fraichen i en kastrull. Tillsätt de blötlagda gelatinbladen och rör om så att de smälter. Blanda med resterande crème fraiche och färskost.
- Hacka matjessillen. Skala och finhacka lök och chili. Plocka korianderbladen och lägg åt sidan till garnering. Hacka korianderstjälkarna.
- Blanda matjessill, drygt hälften av lök och chili samt hackade korianderstjälkar med crème fraiche-blandningen. Smaksätt med rivet limeskal, pressad saft från hälften av limen och sweet chilisås.
- Häll blandningen i formen med kavringbotten. Ställ i kylen minst 4 timmar att stelna, gärna övernatten.
- Skär rädisorna i tunna skivor. Lägg i iskallt vatten ca 30 minuter. Skär limen i tunna skivor eller klyftor.
- Häll av rädisorna och låt de rinna av på handduk eller hushållspapper.
- Garnera tårtan med lime, rädisor, finhackad lök och chili samt korianderblad.