Mandelpotatisplättar med rökt lax

Mandelpotatisplättar med rökt lax
Foto: TV4

Mandelpotatisplättar med rökt lax

Av: Anna - Västerås

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

25 min

Ingredienser för 4 förrättsportioner. Dubbla mängden för varmrätt.

Anna från Västerås lagade även
Laxfärserad pancettainlindad piggvar
Mjölkchokladmousse

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Potatisplättar

  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1,5 dl mjölk
  • 2-3 mandelpotatisar, kokt, pressad
  • 200 g rökt lax

Sås

  • 1 citron, pressad saft
  • 50 g smör

Gör så här

Potatisplättar

  1. Skala och koka mandelpotatisen (ca 10 min)
  2. Blanda vetemjöl, salt, ägg, mjölk och pressad potatis till en jämn smet.
  3. Stek små plättar (10 cm i diameter) tills de fått färg på båda sidor.
  4. Lägg upp på en tallrik och toppa med skivor av rökt lax.

Sås

  1. Koka upp citronsaften och vispa ner rumsvarmt smör.
  2. Smaka av med salt och peppar och ringla runt.
  3. Garnera med klippt dill.