Albins västerbottenspaj med kantareller

Albins västerbottenspaj med kantareller
Foto: TV4

Albins västerbottenspaj med kantareller

8

6 steg att laga

15 ingredienser

1,5 h

Smakrik paj som fylls med västerbottensost och stekta kantareller. Servera med en klick aioli till.

Ingredienser

portioner4 portioner

Pajskal

  • 150 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk vatten, kallt

Fyllning

  • 2 l egenplockade kantareller
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g västerbottensost, riven

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk salt

Servering

  • aioli

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Pajskal
    Skär smöret i bitar. Blanda det med mjölet och saltet till en smulig massa. Tillsätt vattnet. Tryck ut degen i en pajform. Nagga degen med en gaffel. Ställ formen i kylskåp ca 30 minuter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
  3. Fyllning
    Skär svampen i grova bitar. Låt den "svettas" i en varm stekpanna. Skala och finhacka löken. När vätskan kokat in i svampen, öka värmen och lägg i smöret. Fräs en stund och lägg sedan i löken. Stek svamp och lök i smöret tills all vätska har kokat bort. Krydda med salt.
  4. Fyll pajskalet med svampfräset och riven västerbottensost.
  5. Äggstanning
    Vispa ihop alla ingredienser. Häll i pajskalet.
  6. Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 minuter på 200 grader tills den fått fin färg och äggstanningen stelnat.