Smakrik fläskfilégryta Scanscan logo svg

4 höstgrytor med svenska smaker

Hur får man till en riktigt mustig höstgryta? Spelar det någon roll vilket kött man väljer? Vi besvarar dina frågar och guidar dig hela vägen från butiken fram till en rysligt god gryta att bjuda nära och kära på!

En god gryta är den perfekta höstmaten! Du behöver endast bra råvaror och lite tid för puttrande på spisen, så är det nästan omöjligt att inte få ett lyckat resultat. Men vad definierar vi som bra råvaror, och vad kan det göra för skillnad?

Välj rätt kött i butik

Det är lätt att tro att svaret på våra klimatutmaningarna är att vi alla slutar äta kött helt och hållet. Detta är inte fallet, då djuren på våra svenska gårdar spelar en viktig roll i naturens kretslopp och för den biologiska mångfalden. Tillsammans med svenska bönder arbetar Scan mot målet att skapa en värdekedja, från gård till gaffel, med netto noll klimatavtryck. Sveriges bönder har lägst antibiotikaanvändning av alla länder i hela EU. Den svenska djurskyddslagen är en av världens striktaste och säkerställer bland annat en god livsmiljö för djuren och begränsar för långa transportsträckor. Vetskapen om att djuren mår bra gör att maten smakar bättre på tallriken!

Läs gärna mer om Scans viktiga hållbarhetsarbete här>>

Recept och inspiration till helgen

När du använder dig av bra råvaror så är det inte komplicerat att få fram bra smaker. Med vissa styckningsdetaljer, som exempelvis högrev, kan du få fram en djup köttsmak och mör konsistens. Högreven kräver dock sin tid! Därför blir högrevsgryta något som passar perfekt till helgen, då du endast preppar grytan och sen låter den sköta sig själv på spisen.

Testa den här högrevsgrytan med kantareller - en riktigt lyxig och god höstgryta! Se receptet här>>

Eller den här smakrika chiligrytan, som serveras tillsammans med en klick gräddfil och guacamole. Perfekt gryta att bjuda vännerna på! Se receptet här>>

Recept och inspiration till vardags

Även när du gör en snabbare och mer lättlagad gryta så kan rätten få fantastisk smak. Köttsafterna blandas med kryddor, grönsaker och exempelvis grädde, och plötsligt har du skapat magi i köket! Grytor är även lätt att göra till många, och går att ha med i matlåda dagen efter (ofta är en gryta faktiskt bara ännu godare när den har fått stå till sig i kylskåpet över natten).

Den här krämiga fläskfilégrytan får du bara inte missa! På endast 30 minuter har du en middag färdig som hela familjen älskar. Se receptet här>>

Bjud på en italiensk gryta fylld med massa smak från salsiccia, bönor och vitt vin. Se receptet här>>

Fler goda recept med svenskt, hållbart kött från Scan