Zucchinifritters med räkor i salladswrap

Zucchinifritters med räkor i salladswrap
Foto: Lennart Weibull
Maria Borelius profil
Maria Borelius profil

Zucchinifritters med räkor i salladswrap

Av: Maria Borelius

Från: Hälsorevolutionen Kokboken

18 ingredienser

30 min

"Plocka-ihop-själv-mat är alltid uppskattat hos oss! Det här är en plockrätt med härliga fritters gjorda på zucchini. I Rom tar man detta med zucchini på allvar, affärerna har flera olika sorter. Jag har lärt mig att välja de mindre sorterna, som blir spänstigare i konsistens och smak. Här kombinerar vi de fiberrika grönsakerna (tarmflore-mums) med bovetemjöl, ett fint glutenfritt mjölalternativ. Fetaost ger härlig sälta där den ekologiska varianten har högre halt polyfenoler. Välj gröna tillbehör utifrån vad som är i säsong eller finns hemma. Ju mer desto bättre! Räkorna höjer proteinhalten, du kan variera med rökt lax eller tunt skivat rökt kalkonbröst." /Maria

Ingredienser

portioner
  • 2 zucchini (à cirka 350 g)
  • 1,5 tsk salt
  • 2 ägg
  • 2 dl bovetemjöl
  • 1 förp fetaost (à 150 g)
  • 1 citron
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl färsk persilja, hackad
  • svartpeppar
  • olivolja, till stekning

Till servering

  • ca 14 isbergssallad (cirka 2 små isbergssalladshuvuden)
  • 200 g skalade räkor
  • matyoghurt
  • färska myntablad
  • alfaalfagroddar
  • salladslök, tunt skivad
  • stjälkselleri
  • oliver, urkärnade

Gör så här

  1. Riv zucchinin på rivjärnets grova sida. Lägg ut på en bricka eller tallrik och strö över saltet. Låt dra i cirka 20 minuter och förbered under tiden resten.
  2. Plocka försiktigt loss isbergssalladsblad. Lägg upp tillbehören i skålar.
  3. Rör ihop ägg och bovetemjöl i en bunke. Smula ner hälften av fetaosten. Riv ner citronzest. Riv eller pressa i vitlöken. Tillsätt persilja och peppar. Skär citronen i klyftor. Smula resten av
  4. fetaosten och lägg i en skål till servering.
  5. Krama ur zucchinin mycket väl och rör ner i bunken. Stek små fritters i olivolja på medelvärme i en panna, någon minut på varje sida. Servera i salladsblad med räkor och resten av tillbehören för var och en att plocka ihop i sina wraps. Pressa gärna över citron.