Whiskeyrökta chili- och vitlöksräkor med färskt bröd och citrusaioli

Whiskeyrökta chili- och vitlöksräkor med färskt bröd och citrusaioli
Foto: TV4

Rökta räkor som marinerats i chili och vitlök serveras med hembakt bröd och citronaioli. Dryck: Cava nr 7731

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

31 augusti 2017
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
4

Du behöver

Räkorna

  • 400 g färska oskalade stora räkor
  • 1 röd chili
  • 3 klyftor vitlök
  • 2,5 dl rapsolja
  • whiskeyrökspån

Bröd

  • 2 dl vatten
  • 0,25 pkt färsk jäst
  • 2 msk olivolja
  • 4 dl vetemjöl + extra till utbakning
  • 1 tsk salt
  • flingsalt

Aioli

  • 3 äggulor
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 msk olivolja
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1,5-2 dl rapsolja
  • 0,5 citron, saften ifrån
  • salt och peppar efter smak

Gör så här

  1. Skala räkorna (helst med stjärtskalet kvar) och lägg dom i en skål. Hacka upp chilin och vitlöken som skall ner i skålen med räkor. Häll i oljan och rör om. Nu skall räkorna marineras minst 3 tim, helst över natten i kylskåp. Blötlägg whiskeyrökspånen minst 20 min.
  2. Bröd
    Smula sönder jästen i en bunke. Rör ihop med fingervarmt vatten. Arbeta in olivolja och 4 dl mjöl till en smidig deg. Arbeta in salt mot slutet. Täck med plast och låt jäsa ca 3 timmar i rumstemperatur.
  3. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 4 och kavla ut i tunna plattor. Pensla på olivolja och toppa upp med flingsalt efter smak. Baka av i ugn på 225 grader tills dom fått fin färg, ca 10 min. Skär upp brödet i mindre bitar.
  4. Aioli
    Börja med 3 äggulor i en skål. Ta i dijonsenapen och vinägern. Häll sedan ner olivoljan försiktig under kraftig omrörning. Fortsätt och vispa ner rapsoljan under omrörning tills den fått en bra konsistens. Pressa ner vitlök, citron och rör om. Smaka av med salt.
  5. Rökta räkor
    Tänd grillen. Placera briketter så att man kan röka räkorna på indirekt värme (helst brikettkorgar på vardera sida om grillen.
  6. Ta fram räkorna och trä upp dom på 4 spett. Lägg det blötta rökspånet i glöden 1-2 dl och lägg på räkspetten. Stäng locket och ev spjäll nästan helt och låt räkorna ligga och dra i röken tills dom fått fin färg och smak, ca 10-15 min.
  7. Servera med ett räkspett en klick aioli och färsk bröd.
Kommentera receptet

Fler goda recept