Vörtvåffla med gravad lax, pepparrotskräm, rödlök och kaviar

9 röster
30 m
4
30 m
4
4 portioner

Du behöver

Våffelsmet

  • 125 g smör (eller margarin)
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl vörtkrydda
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl vatten, iskallt (alt. julmust)

Pepparrotskräm

  • 3 dl crème fraîche
  • 1 dl färskost
  • 2 msk färsk pepparrot, riven
  • 0,5 citron
  • 1 dl dill, finhackad
  • salt
  • peppar

Topping

  • 12 skiva lax, gravad
  • 2 msk rödlök, finhackad
  • 50 g Kalix löjrom (alt. stenbitsrom)
  • dill
  • färsk pepparrot, riven

Gör så här

  1. Våffelsmet
    Smält matfettet och låt det svalna.
  2. Vispa samman mjölk, mjöl, ägg, bakpulver och vörtmix till en slät smet. Rör i matfett och vatten (alt. julmust).
  3. Hetta upp våffeljärnet. Smörj det till den första våfflan.
  4. Grädda våfflorna vackert guld-gula. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.
  5. Pepparrotskräm
    Blanda samman samtliga ingredienser. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Topping
    Toppa våfflan med pepparrotskrämen och sedan den gravade laxen, rödlök, rom och dill.
  7. Toppa eventuellt med ytterligare riven pepparrot vid servering.
22 december 2019