Vörtvåffla med gravad lax, pepparrotskräm, rödlök och kaviar
Vörtvåffla med gravad lax, pepparrotskräm, rödlök och kaviar
20 ingredienser
30 m
Gravad lax med pepparrotskräm på en frasig vörtvåffla toppad med dill, rödlök och kaviar är en perfekt rätt att servera till jul.
Ingredienser
Våffelsmet
- 125 g smör (eller margarin)
- 2 dl mjölk
- 4 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 dl vörtkrydda
- 0,5 tsk salt
- 2 dl vatten, iskallt (alt. julmust)
Pepparrotskräm
- 3 dl crème fraîche
- 1 dl färskost
- 2 msk färsk pepparrot, riven
- 0,5 citron
- 1 dl dill, finhackad
- salt
- peppar
Topping
- 12 skivor lax, gravad
- 2 msk rödlök, finhackad
- 50 g Kalix löjrom (alt. stenbitsrom)
- dill
- färsk pepparrot, riven
Gör så här
Våffelsmet
- Smält matfettet och låt det svalna.
- Vispa samman mjölk, mjöl, ägg, bakpulver och vörtmix till en slät smet. Rör i matfett och vatten (alt. julmust).
- Hetta upp våffeljärnet. Smörj det till den första våfflan.
- Grädda våfflorna vackert guld-gula. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.
Pepparrotskräm
- Blanda samman samtliga ingredienser. Smaka av med salt och svartpeppar.
Topping
- Toppa våfflan med pepparrotskrämen och sedan den gravade laxen, rödlök, rom och dill.
- Toppa eventuellt med ytterligare riven pepparrot vid servering.