Vietnamesiska rullar
Vietnamesiska rullar
25 ingredienser
45 m
Färska rullar, eller vårrullar är en fantastisk fräsch rätt. Perfekt att bjuda på, och då låta alla göra sina egna rullar. Jennies variant fylls med kyckling, räkor och lax samt morot, gurka och örter. Dippas i två olika såser.
Bengt Frithiofsson dryckestips:
1556 Asahi, Lager
5810 Kloster Eberbach
6466 Yalumba, Viognier
Bengans favorit:
6714 Boom Boom!, USA
Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser
- 16 vietnamesiska rispapper
- 0,25 isbergssallad, rivet i bitar
- 150 g glasnudlar, kokta och avrunna
- 150 g skalade räkor
- 200 g kycklingfilé
- 200 g rå lax (t ex salmalax)
- 5 dl kycklingbuljong
- 1 dl böngroddar
- 1 morot, i tunna stavar
- 0,5 gurka, i tunna stavar
- 4 salladslökar, i tunna strimlor
- 1 kruka koriander
- 1 kruka mynta
- 1 kruka thaibasilika
Hoisin- och jordnötssås
- 1 dl hoisinsås
- 1 dl jordnötter, finhackade
- 1 msk fisksås
- 0,5 limefrukt, saft av
- 1 msk vatten
Lime-och chilisås
- 1 limefrukt, pressad saft
- 3 msk fisksås
- 1 msk strösocker
- 1 klyfta vitlök, riven
- 1 msk ingefära, riven, saften av
- 0,5 röd chilifrukt
Gör så här
- Koka kycklingfilén i buljongen i ca 10 minuter. Ta upp och skiva i 0,5 cm skivor. Låt svalna.
- Går såserna. Blanda ihop ingredienserna i respektive sås. Ställ åt sidan.
- Ta fram en stor skål eller fat med kallt vatten. Doppa rispappren i vattnet och låt bli blött men inte genommjukt. Vänd en gång.
- Rulla en rulle i taget. Lägg rispappret på ett rent och slätt underlag. Lägg i ca 5 cm från kanten emot dig en liten avlång bunte räkor, lax, salladsblad, nudlar, böngroddar, morot, gurka, kyckling, salladslök och till sist koriander, thaibasilika och mynta. Rulla ifrån dig ett "varv", vik sedan in sidorna och rulla vidare till en "inbakad" rulle formats.
- Gör sedan de övriga rullarna på samma sätt. Lägg i en fuktig kökshandduk utan att de nuddar varandra medan alla rullar görs.
- Servera rullarna med de båda såserna. Om man vill kan man låta var och en göra sina egna rullar.