• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Vegetarisk Janssons frestelse med tomat och fetaost

Vegetarisk Janssons frestelse med tomat och fetaost
Foto: Zeta

Vegetarisk Janssons frestelse med tomat och fetaost

11 steg att laga

11 ingredienser

1 h 30 m

Det perfekta vegetariska alternativet på julbordet; Janssons frestelse på italienskt vis med soltorkad tomat och fetaost.


Zeta fetaost

Zeta Fetaost är gjord av pastöriserad får- och getmjölk. Smakrik och friskt syrlig med lätt sälta.

Ingredienser

portioner6 portioner
  • 2 gula lökar
  • 1 msk Zeta extra jungfruolivolja classico, till stekning
  • 1 kg potatis
  • 1 dl Zeta Soltorkade tomater Classico, i strimlor
  • 1,5 dl Zeta Ricotta
  • 3 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g Zeta Fetaost
  • svartpeppar, nymald
  • 1 msk ströbröd
  • 2 tsk Zeta Rapsolja (ekologisk)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och hacka lök och mjukfräs på medelvärme i minst 5 minuter.
  3. Skala potatis och skär i tunna strimlor.
  4. Dela de soltorkade tomatstrimlorna i mindre bitar.
  5. Vispa ihop ricottaost, vatten och salt.
  6. Blanda stekt lök, potatis och soltorkad tomat.
  7. Smula i fetaost.
  8. Lägg potatisblandningen i en smord ugnsform. Och häll över ricottablandningen.
  9. Dra några tag med en svartpepparkvarn, strö över ströbröd och ringla rapsolja överst.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme tills potatisen blivit mjuk och ytan fått fin färg. Lägg eventuellt över ugnsfolie mot slutet så att ytan inte blir bränd.
  11. Låt gratängen svalna något före servering.