Vegetarisk Janssons frestelse med tomat och fetaost

85 röster
1 h 30 m
6
Vegetarisk Janssons frestelse med tomat och fetaost
Foto: Zeta

Zeta Fetaost är gjord av pastöriserad får- och getmjölk. Smakrik och friskt syrlig med lätt sälta.

Zeta fetaost
1 h 30 m
6
6 portioner

Du behöver

  • 2 gula lökar
  • 1 msk Zeta extra jungfruolivolja classico, till stekning
  • 1 kg potatis
  • 1 dl Zeta Soltorkade tomater Classico, i strimlor
  • 1,5 dl Zeta Ricotta
  • 3 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g Zeta Fetaost
  • svartpeppar, nymald
  • 1 msk ströbröd
  • 2 tsk Zeta Rapsolja (ekologisk)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och hacka lök och mjukfräs på medelvärme i minst 5 minuter.
  3. Skala potatis och skär i tunna strimlor.
  4. Dela de soltorkade tomatstrimlorna i mindre bitar.
  5. Vispa ihop ricottaost, vatten och salt.
  6. Blanda stekt lök, potatis och soltorkad tomat.
  7. Smula i fetaost.
  8. Lägg potatisblandningen i en smord ugnsform. Och häll över ricottablandningen.
  9. Dra några tag med en svartpepparkvarn, strö över ströbröd och ringla rapsolja överst.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme tills potatisen blivit mjuk och ytan fått fin färg. Lägg eventuellt över ugnsfolie mot slutet så att ytan inte blir bränd.
  11. Låt gratängen svalna något före servering.
13 december 2016