I samarbete med Zeta

Vegetarisk Janssons frestelse med tomat och fetaost

47 röster
1 h 30 m
6
Vegetarisk Janssons frestelse med tomat och fetaost
Foto: Zeta

Det perfekta vegetariska alternativet på julbordet; Janssons frestelse på italienskt vis med soltorkad tomat och fetaost.
För fler goda, italienska recept från Zeta, klicka här!



Visa mer
1 h 30 m
6
6 portioner

Du behöver

  • 2 gula lökar
  • 1 msk Zeta Olivolja Originale Extra Vergine, till stekning
  • 1 kg potatis
  • 1 dl Zeta Soltorkade Tomater Ekologiska, i strimlor
  • 1,5 dl Zeta Ricotta
  • 3 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g Zeta Feta Ekologisk D.O.P.
  • nymald svartpeppar
  • 1 msk ströbröd
  • 2 tsk Zeta Rapsolja Ekologisk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och hacka lök och mjukfräs på medelvärme i minst 5 minuter.
  3. Skala potatis och skär i tunna strimlor.
  4. Dela de soltorkade tomatstrimlorna i mindre bitar.
  5. Vispa ihop ricottaost, vatten och salt.
  6. Blanda stekt lök, potatis och soltorkad tomat.
  7. Smula i fetaost.
  8. Lägg potatisblandningen i en smord ugnsform. Och häll över ricottablandningen.
  9. Dra några tag med en svartpepparkvarn, strö över ströbröd och ringla rapsolja överst.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme tills potatisen blivit mjuk och ytan fått fin färg. Lägg eventuellt över ugnsfolie mot slutet så att ytan inte blir bränd.
  11. Låt gratängen svalna något före servering.
13 december 2016

Laddar fler recept