Västkusten på tre vis

Västkusten på tre vis
Foto: TV4

Västkusten på tre vis

Av: Therese - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

29 ingredienser

40 m

En förrättstallrik med smaker från västkusthavet. Hummersoppa, toast med löjrom och ceviche med pilgrimsmussla på en och samma tallrik!

Dryck: Torrt vitt vin

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Löjromstoast

  • 4 skivor surdegsbröd
  • 2 msk rapsolja
  • 2 krm flingsalt
  • 4 msk rödlök, finhackad
  • 4 msk crème fraîche
  • 4 msk Kalix löjrom
  • 4 små dillkvistar, till garnityr

Ceviche

  • 2 limefrukter, skalet
  • 4 limefrukter, saften
  • 0,5 röd chilifrukt, finhackad
  • 1 msk honung
  • 10 koriandertoppar, finhackade
  • 2 krm peppar
  • 1,5 tsk salt
  • 6 frysta pilgrimsmusslor

Hummersoppshot

  • 1 msk smör
  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 0,5 morot, riven
  • 25 g rotselleri, riven
  • 0,25 g saffran
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 0,25 tsk curry
  • 1 msk cognac
  • 4 dl vatten
  • 1,25 msk hummerfond
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1,5 dl grädde
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1,5 tsk salt

Gör så här

Liten löjromstoast

  1. Stansa ut brödet till små runda bitar, stek i rapsolja med en nypa flingsalt på vardera brödsida. Finhacka rödlöken. Montera toasten med crème fraiche, rödlök och löjrom, avsluta med en liten dillkvist.

Ceviche

  1. Blanda alla ingredienser till cevichen i en plastpåse. Skär pilgrimsmusslorna när de fortfarande är frysta i tunna skivor. Lägg ner skivorna i marinaden i plastpåsen och lägg i kylen. Lägg upp på tallriken precis innan servering.

Hummersoppa

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt finhackad lök, riven morot och rotselleri, häll ner i kastrullen när smöret slutat puttra. Tillsätt saffran, paprikapulver och curry. Efter någon minut tillsätt konjak, vatten, hummerfond, vitt vin och 1 dl grädde. Efter att det kokat upp smaka av med salt och peppar. Koka upp och vispa 0,5 dl grädde precis innan servering.