Västerbottenpaj med egenrökt röding

Foto: Tv4
Västerbottenpaj med egenrökt röding
16 ingredienser
1 h
Klassisk men lyxig förrätt bestående av västerbottenpaj och röding. Servera med rödlök, crème fraiche, rom och färsk dill och förrätten är komplett!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Paj
- 3 dl vetemjöl
- 150 g smör, kallt
- 2 msk vatten
- Västerbottensost
- 3 ägg
- 2 dl mjölk
- 1 dl grädde
- 2 krm malen svartpeppar
- salt
Röding
- röding
- 1 dl salt
- 1 l vatten
- rödlök
- crème fraîche
- rom, från gädda
- färsk dill
Gör så här
Paj
- Jobba ihop mjöl, smör och vatten till degen snabbt och kavla ut den. Lägg i en pajform och nagga med gaffel. Låt vila i kyl cirka 20 minuter.
- Grädda pajskalet cirka 15 minuter på 225 grader.
- Riv Västerbottenosten grovt och fyll pajskalet med en topp utan att trycka ner osten.
- Gör äggstanningen med ägg, mjölk, grädde, peppar och lite salt. Häll den över osten. Grädda cirka 30 minuter på 190 grader.
Rökt röding
- Lägg rödingen i saltlag med 1 dl salt och 1 liter vatten. Koka ihop och låt svalna. Låt ligga svalt i två dygn.
- Rök rödingen i en rök ungefär 40 minuter. Låt kallna i kylskåp.
Servering
- Hacka rödlök och blanda med creme fraiche, rom och färsk dill till en röra, ingredienserna kan även serveras var för sig vid sidan om.