Lax på stengodstallrik

Lax på stengodstallrik
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Lax på stengodstallrik

10 ingredienser

En tunt skivad lax med smak av citron och dill serveras på riktigt varma stengodstallrikar.

Ingredienser

portioner
  • 400 g lax, i tunna skivor
  • 8 schalottenlökar
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl dill, hackad
  • 1 citron
  • olivolja
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 1 msk smör
  • 3-4 ägg, kokta

Gör så här

  1. Värm tallrikarna (ugnsfasta) i 225 grader ugn, så de blir riktigt varma.
  2. Skiva laxen i 2-4 mm tjocka skivor.
  3. Skala och hacka löken.
  4. Sautera löken i smöret.
  5. Häll över crème fraiche och koka ihop snabbt.
  6. Smaksätt med salt, peppar och hackad dill.

Vid servering

  1. Tag ut de varma tallrikarna.
  2. Smörj in laxskivorna med lite olivolja på undersidan och lägg på tallrikarna (viktigt att tallrikarna är mycket varma).
  3. Häll över såsen och garnera med hackat kokt ägg.
  4. Vrid några varv på pepparkvarnen.