Ugnsbakade rotfrukter med gräddkokta kantareller och hyvlat äpple

11 röster
40 min
4

Härlig vegorätt som tar tillvara på höstens bästa råvaror. Krispigt och syrligt äpple möter krämiga kantareller och söta rotfrukter.

Visa mer
40 min
4
4 portioner

Du behöver

Rotfrukter

  • 300 g potatis
  • 300 g morot
  • 300 g kålrot, skalad
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Kantareller

  • 400 g färska kantareller
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • matolja till stekning
  • smör till stekning
  • 1 citron, finrivet skal

Äpple

  • 1 svenskt äpple

Garnering

  • 0,5 ask smörgåskrasse, klippt
  • nyriven parmesanost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär ner rotfrukterna i mindre och jämnstora bitar. Lägg dem i ugnssäker form. Blanda runt med olivolja och krydda med salt och peppar. Rosta i ugnen ca 25-30 minuter tills de är mjuka och fått lite fin färg.
  3. Stek ut vätskan ur svampen i lite matolja på hög värme. När all vätska har kokat bort, tillsätt smör och stek tills de börjar bli krispiga.
  4. Finhacka lök och vitlök. Tillsätt löken i svmpen och fräs med mot slutet. Häll på vin och grädde. Låt koka ihop och smaksätt med salt, peppar och citronskal.
  5. Hyvla äpplet tunt på mandolin precis före servering.
  6. Servera de rostade rotfrukterna med kantarellerna. Garnera med hyvlat äpple, klippt krasse och nyriven parmesan.
6 oktober 2018
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept