Ugnsbakad torskrygg med varm sommarsallad

Mattias-Larsson

Ugnsbakad torskrygg med varm sommarsallad

17 ingredienser

40 m

Ugnsbakad torskrygg med en varm sommarsallad samt dill- och rostad fänkålscrème, hur härligt låter inte det? En fräsch rätt att servera hela sommaren!

Ingredienser

portioner

Torskrygg

  • 640 g torskrygg, i 4 bitar (eller annan vit fiskfilé)
  • salt
  • olivolja

Dill- och rostad fänkålscrème

  • 1-2 tsk fänkålsfrö, krossade
  • 1,5 msk dill, finhackad
  • 1,5 dl smetana
  • salt

Varm sommarsallad

  • 250 g färskpotatis, kokt
  • 300 g vitkål, färsk (eller spetskål)
  • 100 g sockerärtor
  • 8 rädisor
  • 2 dl vatten
  • 1,5 dl citronsaft
  • 100 g smör
  • salt

Servering

  • flingsalt
  • dill

Gör så här

Torskrygg

  1. Värm ugnen till 150 grader. Ringla olja över torsken och salta. Ugnsbaka fisken i ca 12–15 minuter tills den är 42 grader i kärntemperatur.
  2. Låt fisken sedan vila några minuter före servering (då blir kärntemperaturen ca 45 grader).

Dill- och rostad fänkålscrème

  1. Lägg fänkålsfröna i en stekpanna rosta på högsta värmen, ca 3-4 minuter. De ska bli hårt rostade och dofta lätt bränt.
  2. Låt fröna svalna och lägg de sedan i en bunke tillsammans med dillen, smetanan och en nypa salt. Vispa crèmen med en elvisp tills den är luftig och har tjocknat.

Varm sommarsallad

  1. Dela färskpotatisen på mitten och skär vitkålen i större bitar. Dela sockerärtorna och rädisorna.
  2. Koka upp vatten med citronjuice, smör och en rejäl nypa salt. Lägg ner grönsakerna och koka i ca 2 minuter.

Servering

  1. Lägg upp grönsakerna på 4 tallrikar och strö över lite flingsalt.
  2. Lägg på fisken och crèmen och plocka över lite fina dillkvistar.