Ugnsbakad torskrygg med rotselleri och höstsvamp
Ugnsbakad torskrygg med rotselleri och höstsvamp
Se Tom Sjöstedt laga receptet
Ingredienser
Picklad rotselleri
- 300 g rotselleri
- 1 dl ättika
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten
- 1 lagerblad
Torsk
- 600 g torskrygg
- salt
- olivolja
Rotsellerikräm
- 400 g rotselleri, skalad
- 2 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 100 g smör
- salt
Höstsvamp
- 600 g svamp (valfri som kantareller, svart trumpet, trattkantareller eller dylikt)
- 100 g smör
- salt
- svartpeppar
Garnering
- körvel
- krasse
- 1 citron, rivet skal
Gör så här
Picklad rotselleri
- Skär rotsellerin i små tärningar. Koka den mjuk i ättika, socker, vatten och lagerblad. Kyl ner direkt. Gör gärna dagen innan.
Ugnsbakad torsk
- Dela fisken i 4 bitar. Gnid in med salt och olivolja. Lägg på plåt, plasta och baka på 80 grader till ca 45 grader i mitten. Det tar ca 30-40 minuter.
Rotsellerikräm
- Koka sellerin mjuk i gräddmjölken. Sila bort vätskan och mixa slät med smöret. Smaka av med salt.
Höstsvamp
- Stek ur alla vätska ur svampen. Gå i med smöret och stek vidare tills svampen är torr och knaprig. Smaka av med salt och peppar.