Ugnsbakad torsk med smörslungade vårprimörer

Ugnsbakad torsk med smörslungade vårprimörer
Foto: Sandra Mastio
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Ugnsbakad torsk med smörslungade vårprimörer

3

5 steg att laga

10 ingredienser

30 m

Smörstekt vårlök, morot och rabarber serveras med en ugnsbakad skreitorsk och rikligt med fruktig olivolja!

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 600 g skrei utan skinn
  • 2 dl grovt salt
  • 1 knippe salladslök
  • 4 knippmorot
  • 2 rabarber, späda
  • 1 knippe rädisa
  • 1 dl olivolja, fruktig
  • 150 g smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skär fisken i portionsbitar om 150 g och vänd den i saltet. Låt ligga ca 15 minuter.
  2. Ansa alla grönsaker i 3 cm snedskurna bitar. Ta 3 st av rädisorna och hyvla dem tunt på en mandolin, lägg dem i iskallt vatten.
  3. Skölj fisken, torka av den och ringla över rejält med olivolja. Baka i ugn, gärna med ånga, till en innertemperatur om 47-52 grader. Jag föredrar min skrei på ca 47 grader men det är en smaksak.
  4. Medan fisken är i ugnen fräser du primörerna i smöret, smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg primörerna på en tallrik, toppa med en bit fisk, ringla över lite sås (gärna skummad soppa enligt mitt recept på rotselleri- och ramslökssoppa) och toppa med den hastigt avtorkade rädiscruditén och några droppar olivolja.