Tunnbrödsrulle med potatismos och räksallad

48 röster
40 m
4
Tunnbrödsrulle med potatismos och räksallad
Foto: Tv4

”Min ”guilty pleasure” går att göra hur enkel eller svår som helst. Basen är en god korv, potatismos, räksallad, finskuren isbergssallad, tomat, rostad lök och en god senap. Aldrig ketchup! Här får du recept på ett galet gott potatismos och en finfin räksallad.” /Erik Videgård

Så väljer du ekorätt i fiskdisken
40 m
4
4 portioner

Du behöver

50/50 potatismos

  • 1 kg mjölig potatis
  • 1 kg mandelpotatis
  • 4 klyfta vitlök
  • 2,5 dl standardmjölk
  • 100 g smör
  • salt
  • 100 g färskost, rumstempererad
  • gräslök, finskuren
  • svartpeppar

Räksallad

  • 1 kg vatten
  • 10 g salt
  • 50 g rotselleri, blancherad i små kuber
  • 50 g fänkål, blancherad i små kuber
  • 150 g skalade räkor, färska och grovhackade
  • 50 g äpple, gröna i små kuber
  • 15 g färsk pepparrot, riven
  • 100 g majonnäs
  • 1 msk citronsaft
  • 1 salladslök, gröna delen i tunna skivor
  • 0,6 kruka dill, finhackad
  • salt
  • cayennepeppar
  • svartpeppar, från kvarn

Till servering

  • tunnbröd
  • korv
  • sallad
  • tomat
  • rödlök
  • rostad lök
  • senap

Gör så här

  1. Potatismos
    Skala och skär potatisen i jämnstora kuber.
  2. Koka de två potatissorterna var för sig tills de precis blivit klara, låt vitlöksklyftorna koka med.
  3. Häll av vattnet och ”torrkoka” potatisen ytterligare någon minut tills den är helt torr. Ta upp och mosa vitlöksklyftorna.
  4. Lägg ihop potatisarna i en gryta tillsätt vitlöken.
  5. Häll mjölk i en egen kastrull tillsammans med smöret. Hetta upp blandningen tills smöret smält.
  6. Mosa potatisen med en stomp eller stor gaffel, tillsätt smör och mjölkblandningen lite i taget tills du fått rätt konsistens, smaka av med salt.
  7. Tillsätt färskosten och blanda väl. Tillsätt ev ytterligare salt.
  8. Rör ner gräslök och svartpeppar.
  9. Räksallad
    Koka upp vatten med salt och blanchera rotsellerin och fänkålen.
  10. Blanda allt och smaka av med salt, cayennepeppar och svartpeppar.
  11. Servering
    Servera exempelvis potatismoset och räksalladen i en tunnbrödsrulle med korv, sallad, tomat, rödlök, rostad lök och senap.
12 april 2020