Toast Lappland med rökt renkött, löjrom och friterad surkål

6 röster
45 min
4
Toast Lappland med rökt renkött, löjrom och friterad surkål
Foto: Martin Löf

Ett praktexempel. Ren, pepparrot, löjrom. Ett naturens underverk. /Per 

Receptet är från boken Morberg lagar vilt av Per Morberg.
 

Visa mer
45 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 250 g rökt renkött
  • 1 bit pepparrot
  • 1,5 dl majonnäs,
  • 100 g färskost
  • 30 g färskost till bredning av brödet
  • 100 g vitkål eller spetskål
  • 4 stora skivor kavring eller rågbröd
  • 80 g Kalixlöjrom
  • smörgåskrasse

Friterad surkål

  • 2 dl surkål
  • 1 dl frityrolja

Gör så här

  1. Friterad surkål
    Börja med surkålen. Låt surkålen rinna av väl i en sil (låt den gärna ligga i silen över natten), torka sedan också noga så att allt vatten försvinner.
  2. Hetta upp olja i en stor kastrull till 150 grader. Lägg i grönsakerna i omgångar, ta inte för mycket åt gången, och fritera tills de fått fin färg. OBS! Tänk på att det sprätter och fräser mycket när man friterar, särskilt när man friterar surkål – håll avstånd!
  3. Ta upp med hålslev och låt överflödigt fett rinna av på hushållspapper. Salta.
  4. Rensteksröra
    Finhacka renköttet och skala och finriv pepparroten. Blanda med majonnäsen och färskosten, men spara lite riven pepparrot till garnering.
  5. Finstrimla kålen.
  6. Bred lite färskost på brödskivorna och lägg på den strimlade kålen.
  7. Lägg en rejäl klick av kött- och pepparrotsröran på kålen och toppa med löjrom, klippt krasse, krispig friterad surkål och lite fint riven pepparrot.
10 oktober 2018

Laddar fler recept