Tjeckisk kycklingsoppa med hemgjorda nudlar och hembakat bröd

Foto: TV4
Tjeckisk kycklingsoppa med hemgjorda nudlar och hembakat bröd
28 ingredienser
1,5 h + 4 h
Kycklingsoppa på tjeckiskt vis! Det blir absolut godast om du gör egna nudlar till soppan, men det går såklart att köpa färdiga äggnudlar.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Nudlar
- 50 g Polohruba´ mouka, tjeckiskt mjöl
- 50 g Hruba´ mouka, tjeckiskt mjöl
- salt
- 1 ägg
- 1 tsk olja
Hembakat bröd
- 25 g jäst
- 2,5 dl vatten, ljummet
- 6-7 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk strösocker
- 1 ägg, till pensling
- en nypa havssalt på varje brödbulle
- en nypa kummin på varje brödbulle
Kycklingsoppa
- 1 hel kyckling, färsk
- 1 l vatten
- 1 gul lök
- 1 morot (liten)
- 1 palsternacka
- 1 klyfta vitlök
- 1 tsk salt
- 0,5 purjolök
- 5 svartpepparkorn
- 5 kryddpepparkorn
- 1 hönsbuljongtärning
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 6-7 droppar tjeckisk flytande soppkrydda
- 1 dl persilja
- 1 dl gräslök
Gör så här
Nudlar
- Blanda båda mjölsorterna och salt och gör en hög på bakbordet med en fördjupning i mitten. Knäck i ägget och blanda ihop mjöl med ägget med en gaffel tills det blir en deg. Tillsätt oljan under tiden du bearbetar degen.
- Kavla ut degen jättetunt. Man får vända plattan flera ggr och mjöla bakbordet varje gång man vänder. Låt sedan plattan torka i ca 3-4 timmar. Skär den i avlånga remsor ca 3 cm breda. Lägg remsorna på varandra och skär sedan på tvären i tunna nudlar.
Bröd
- Rör ut jästen i ljummet vatten. Häll i mjöl, salt och socker. Arbeta degen tills den är blank och låt jäsa i 30 minuter under en duk. Sätt ugnen på 225 grader. Baka ut degen och dela i så många frallor som önskas och lägg på klädd plåt. Låt jäsa i ca 15 minuter, pensla med ägg och strö havssalt och kummin på dem. Grädda i ca 12-15 minuter.
Kycklingsoppa
- Dela kycklingen i 4 delar och lägg i en gryta tillsammans med vatten, lök, morot, vitlök, salt och alla pepparkorn. Koka upp och skumma av, lägg i buljongtärningarna och den tjeckiska soppkryddan och koka på svag värme i ca 1 timme.
- När köttet är genomkokt, ta ut det på ett fat och låt svalna. Sila av vätskan, släng alla grönsaker utom moroten, den ska rivas grovt och läggas tillbaka i soppan tillsammans med finstrimlad purjolök, köttet skuret i småbitar och hackad persilja och gräslök. Precis innan serveringen läggs nudlarna i och kokar med i ca 5 minuter. Servera tillsammans med brödet.