Rödvinssås
Rödvinssås
9 ingredienser
20 m
Se hur Leif Mannerström lagar sin rödvinssås steg för steg. Det finns inte mycket som slår en saftig bit kött med en god rödvinssås!
Tips: Tillsätt oxmärg i din rödvinssås så får den extra mycket karaktär. Skiva då den tempererade oxmärgen och låt den smälta lite i rödvinssåsen.
Se Leif Mannerström laga receptet


Ingredienser
Rödvinssås
- 3 dl rött vin
- 2 schalottenlökar, hackade
- 1 lagerblad
- 1 kvist timjan
- peppar
- 3 dl kalvfond (hemgjord eller utspädd)
- salt
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 msk smör
Gör så här
Rödvinssås
- Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar.
- Rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna, då tillsätter du hemgjord kalvfond och låter såsen koka ihop ytterligare. (Obs! koncentrerad fond på flaska kan användas om du späder den enligt anvisningarna på förpackningen till 3 dl buljong.)
- Smaka av! Om syran i din rödvinssås behöver höjas så tillsätt en liten skvätt vinäger. När rödvinssåsen fått rätt smak och tjocklek monterar du ihop den med några klickar smör, och silar av den.
- Servera rödvinssås till en god bit kött och hasselbackspotatis. Gott!