Stekta pilgrimsmusslor med tryfferad äggröra, pommes paille och rökt brynt smör

Foto: Martin Botvidsson
Stekta pilgrimsmusslor med tryfferad äggröra, pommes paille och rökt brynt smör
16 ingredienser
Lyxig äggröra med tryffel som serveras med friterad mandelpotatis och stekta pilgrimsmusslor.
Recept ur boken The Flying Elk - gastropub by Björn Frantzén
Maya Samuelssons dryckestips:
Vit Bordeaux till pilgrimsmussla, Château de Rochemorin Blanc 2012, Nr 4128, Frankrike, Bordeaux, Pessac-Léognan
Vit Bourgogne till pilgrimsmussla, Mâcon Charnay Les Clos Saint-Pierres 2015, Nr 95350, Frankrike, Bourgogn, Mâcon-Charnay
Ingredienser
pilgrimsmusslor
- 4 pilgrimsmusslor (stora)
- 1 msk smör
Äggröra
- 4 äggulor
- 1 ägg
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 1 msk crème fraîche
- 1 tsk tryffel, hackad
- 0,5 tsk tryffelolja
Pommes Paille
- 200 g mandelpotatis
- frityrolja
Garnityr
- 2 msk gräslök, hackad
- 10 g tryffel, tunt hyvlad
Smör
- 50 g smör, brynt
- 50 g soja
- 10 g citron, saft
Gör så här
Pilgrimsmusslor
- Krydda musslorna med salt och stek dem i en väldigt het panna tills de får bra färg, ca 1 minut per sida
Äggröra
- Koka upp mjölk och grädde. Tillsätt äggen och sjud försiktigt under omrörning tills äggröran tjocknar. Tillsätt crème fraiche, salt och tryffelolja. Smaka av med citronsaft.
Pommes Paille
- Skär potatisen i tunna strimlor. Spola den i kallt vatten så att man får ur stärkelsen. Torka potatisen torr. Fritera frasig på 160 grader tills den får bra färg. Låt rinna av på papper. Krydda med salt.
Smör
- Rök smöret med en rökpistol, smöret bör vara ljummet. Blanda med övriga ingredienser.